Predsjednica Vlade RH Kosor s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Borisovim

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_rh_kosor_s_predsjednikom_vlade_republike_bugarske_borisovim.jpg

SOFIJA, 14. travnja 2010. (Hina) - Bugarska neće tražiti uvođenje mehanizma nadzora EU-a za Hrvatsku te čvrsto podupire njezin što brži ulazak u Europsku uniju, kazao je u srijedu u Sofiji nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bugarski premijer Bojko Borisov.

Predsjednica hrvatske vlade u srijedu boravi u službenom posjetu Bugarskoj, a boravak je počela razgovorom s domaćinom, bugarskim premijerom.

"Bugarska neće tražiti da se Hrvatskoj nametne dodatni nadzor", kazao je na konferenciji za novinare Borisov dodavši da Hrvatska u Bugarskoj ima velikog prijatelja.

EU je Bugarskoj i Rumunjskoj uveo mehanizam nadzora kojim se provjerava napredak ostvaren u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, a za Bugarsku se još dodatno provjerava i borba protiv organiziranog kriminala. Te su mjere uvedene jer je bilo jasno da te dvije zemlje nisu u potpunosti spremne za članstvo, ali kako im je još prije bio određen datum ulaska, pronađen je kompromis u nadzornim mehanizmima uz pomoć kojih bi trebale ispraviti nedostatke.

"Uvjeren sam da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u EU i da može postati članicom EU-a 2011.", istaknuo je.

"Bugarska vlada snažno podupire europski put Hrvatske, a uvjerena sam da možemo završiti pregovore s EU-om u tehničkom smislu do kraja ove godine", kazala je premijerka, dodavši da je bugarskog kolegu izvijestila o svemu što Hrvatska čini na europskome putu.

"Puno smo učinili u suradnji s ICTY-jem, borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, a u pregovorima s EU-om jako cijenim bugarska iskustva i mi idemo tim putem", istaknula je.

U razgovoru o gospodarskim odnosima istaknuto je kako se ta suradnja mora što prije pojačati, čemu bi, kako je kazala predsjednica hrvatske vlade, trebao pridonijeti i skori sastanak mješovitog odbora za gospodarsku suradnju. Gospodarska razmjena između Sofije i Zagreba iznosi samo 220 milijuna dolara, a važna grana suradnje, istaknuli su Kosor i Borisov, trebao bi biti i turizam i uvođenje izravna leta između Sofije i Zagreba.

Kosor i Borisov razgovarali su i o načinima što boljeg korištenja fondova EU-a, pri čemu će Hrvatskoj, kako je kazala premijerka, uvelike koristiti bugarsko iskustvo.

"Hrvatska mora sve potrebne reforme provesti prije ulaska u EU, jer su sada hrvatski građani na to spremni i to je moj savjet Hrvatskoj", rekao je Borisov.

"Hrvatska vlada i te kako dobro razumije da je korištenje europskih fondova možda jedna od najtežih zadaća i tu nam je zanimljivo bugarsko iskustvo", kazala je Kosor, dodavši da je upravo zbog toga vlada imenovala dva povjerenstva koja će se do kraja pregovora baviti tim pitanjem.

"Jedini način da na ovim prostorima zavlada mir jest priključenje svih zemalja u regiji u EU i NATO", dodao je Borisov, istaknuvši kako je i Bugarska zbog rata na području bivše Jugoslavije trpjela velike posljedice, s više milijarda dolara gubitaka.

U nazočnosti dvoje premijera u Sofiji je u srijedu potpisan Memorandum o suradnji između Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Republike Hrvatske i bugarske InvesBulgarie, agencije koja se bavi promicanjem izvoza i ulaganjem.

Premijerka Kosor će za boravka u Sofiji susresti i s predsjednicom bugarskog parlamenta Ceckom Cačevom te bugarskim predsjednikom Georgijem Prvanovom.



Pisane vijesti