Predsjednica Vlade s ministrom pravosuđa Ujedinjene Kraljevine

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s ministrom pravosuđa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Kennethom Clarkom.

Vaš dolazak u Zagreb dodatna je potpora Ujedinjene Kraljevine završetku pregovora i članstvu u Europskoj uniji, rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Pritom je dodala kako je cilj Hrvatske završiti pregovore do kraja lipnja te je u tom kontekstu izvijestila o svim aktivnostima koje se poduzimaju, prvenstveno na području Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Poseban je naglasak stavila na rezultate u borbi protiv korupcije i učvršćivanju temelja pravne države.

Podrobno je izvijestila ministra Clarka o napretku postignutom u brojnim reformskim zahvatima kao što je jačanje i neovisnost pravosudnih institucija, izmjena zakonodavstava, izmjena Ustava, o čemu se i europska Komisija pozitivno očitovala u svom izviješću.

Ministar Clarke raspitivao se o pojedinostima u izmjeni zakonodavstva s čim je u otvorenom razgovoru s predsjednicom Vlade i upoznat.

Predsjednica Vlade je također istaknula važnost završetka hrvatskih pristupnih pregovora za europske perspektive susjedne regije jugoistočne Europe. Naglasila je kako bi hrvatski uspjeh služio kao primjer da se zahtjevan put reformi na kraju isplati. Time bi osnažile reformske snage u susjednim državama, što je od presudne važnosti za nastavak procesa proširenja EU.

Ministar Clarke je istaknuo kako izuzetno cijeni napredak koji je Hrvatska ostvarila u pregovorima s EU te naglasio kako je želio doći u Zagreb i osobno sudjelovati u razgovorima o ispunjavanju kriterija za zatvaranje Poglavlja 23.

Clarke je zaključio kako je stvaranje neovisne i demokratske hrvatske države jedan od većih događaja u njegovom životu. Ujedinjena Kraljevina vidi Hrvatsku kao buduću 28. članicu Europske unije i podupire nastavak procesa proširenja EU na sve ostale zemlje jugoistočne Europe.



Pisane vijesti