Predsjednica Vlade s predsjednikom Republike Tadžikistana

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Republike Tadžikistana Emomaliom Rahmonom.

Predsjednica Vlade je istaknula kako Hrvatska i Tadžikistan razvijaju dobre političke odnose koji bi trebali omogućiti još bolju gospodarsku suradnju dviju zemalja.

Premijerka Kosor upoznala je predsjednika Rahmona sa procesom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Naglasila je kako je Hrvatska danas važan čimbenik mira i sigurnosti u ovom dijelu Europe, te da kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pridonosi učvršćivanju svjetskog mira pri čemu su hrvatski vojnici i policajci raspoređeni u 15 mirovnih misija od Afganistana do Kosova.

Tadžikistanski predsjednik Rahmon dao je punu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju istaknuvši pritom kako će se proces proširenja Europske unije pozitivno odraziti i na njegovu zemlju.

Premijerka Kosor i predsjednik Tadžikistana Rahmon usuglasili su se da postoje iznimno velike mogućnosti za unapređenje gospodarske suradnje dviju zemalja osobito u području energetike, prehrambene i tekstilne industrije te turizma.

Predsjednica Vlade Kosor sa zadovoljstvom je prihvatila poziv tadžikistanskog predsjednika da u najskorije vrijeme posjeti ovu srednjoazijsku zemlju.



Pisane vijesti