Predsjednica Vlade s predstavnicima Svjetske banke

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s članovima Neovisnog savjetodavnog vijeća Svjetske banke i članovima izaslanstva Svjetske banke.

Glavna tema razgovora bila je borba protiv korupcije koju je predsjednica Kosor predstavila kao jedan od temeljnih prioriteta rada Vlade. Govoreći o borbi protiv korupcije, istaknula je da je to sastavni dio svih reformi koje Hrvatska odlučno provodi kako bismo ove godine završili tehnički dio pregovora s Europskom unijom. Borbu protiv korupcije gledamo i u kontekstu gospodarskog oporavka, naglasila je predsjednica Kosor i zahvalila Svjetskoj banci na potpori u provođenju Programa gospodarskog oporavka.

Premijerka Kosor iznijela je podatke da je u 2009. godini doneseno 138 posto više presuda u području kaznenih djela korupcije nego što je to bilo godinu ranije. Dodala je da su na temelju Antikorupcijske strategije i Akcijskog plana učinjene mnoge promjene. Također, rekla je da se posebno inzistira na transparentnom trošenju proračunskog novca, reformi sustava i financiranja političkih stranaka te pristupa informacijama. Govorila je i o Antikorupcijskom programu za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu i rekla da su ti projekti dali prve rezultate kad govorimo o dugovanju javnih poduzeća, pritom spomenuvši Hrvatsku elektroprivredu koja je podmirila sva dugovanja.

Kao još jedan mehanizam borbe protiv korupcije, spomenula je jučer potpisan Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Svjetske banke, Leonard Frank McCarthy i Peter Costello, bivši australski rizničar, čestitali su predsjednici Vlade Kosor na svemu što čini za snaženje gospodarstva i posebno pohvalili napore koje premijerka osobno ulaže u borbu protiv korupcije, kao i sveukupne rezultate učinjene na tom području. I ovom prigodom dali su potporu Programu gospodarskog oporavka i podršku u provođenju svih mjera.



Pisane vijesti