Predsjednica Vlade s veleposlanicima zemalja članica EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_s_veleposlanicima_zemalja_clanica_eu.jpg

ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor predstavila je u četvrtak u Zagrebu veleposlanicima zemalja EU-a završno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i ocijenila kako ono omogućuje da Europska komisija (EK) donese odluku o završetku hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja.

"Vjerujem da će podrobna analiza izvješća pokazati da smo odradili golem posao, da nastavljamo raditi i ono bi trebalo poslužiti za donošenje odluke o zatvaranju pregovora do kraja lipnja", rekla je Kosor novinarima nakon sastanka s diplomatima iz zemalja članica Unije.

Premijerka je rekla da se vlada ne opterećuje time kada će EK odgovoriti na izvješće, ali je istaknula da će svibanj biti mjesec u kojem će se puno raditi, a lipanj ući u povijest.

"Nismo opterećeni koji ćemo dan dobiti ovu ili onu vijest...Pred nama je zatvaranje preostalih poglavlja i potpuno neopterećeni nastavljamo raditi", rekla je predsjednica vlade.

Kosor nije izravno odgovorila je li od veleposlanika dobila signale da bi pregovori trebali završiti u lipnju, nego je kazala da je sastanak bio odličan i podsjetila na potporu koju je za ostvarenje toga cilja u posljednje vrijeme dobila od visokih dužnosnika EU-a.

Upitana je li Hrvatskoj prihvatljiv monitoring od zaključenja pregovora do ulaska u punopravno članstvo, Kosor je rekla da monitoring traje stalno i da Hrvatskoj ne može štetiti ništa što će omogućiti da reforme zažive. "Sve je monitornig, i naš rad na mjerilima za otvaranju i zatvaranju poglavlja. Ovo je posao koji traje i nakon završetka pregovora", istaknula je premijerka.

Komentirajući najnoviju anketu RTL-a po kojoj ulazak u EU podupire 46 posto, a protivi se 45 posto građana, Kosor je rekla da pregovori dugo traju i da ljudi žele rezultate. "Kada oni dođu, građani će to prepoznati i ne dvojim u rezultat referenduma", istaknula je premijerka.

Naglasila je da se vlada trudi neprekidno govoriti o tome što radi, ali da i svi drugi, pogotovo mediji, moraju tome pridonijeti. "Ne tražimo da nas hvalite, nego da govorite o onome što radimo", rekla je Kosor novinarima.

Izvješće na 102 stranice, koje je vlada uputila u Bruxelles sa sjednice u četvrtak, pokazuje napredak u reformi pravosuđa, kadrovskom i financijskom jačanju sudova te većoj neovisnosti pravosudnih tijela poput Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, rekla je premijerka.

Priložene su mu tablice DORH-a i USKOK-a s konkretnim podacima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. U njima se ne spominju konkretna imena, nego opisi slučajeva, rekla je Kosor, dodajući kako činjenice pokazuju da je vlada uspješna na tome području.

Vlada očekuje da će EK uvjeriti i niz zakona koji bi trebali spriječiti razvoj korupcije, poput Zakona o pristupu informacijama, financiranju političkih stranaka, o sprječavanju sukoba interesa i oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelima.

U izvješću se govori i o procesuiranju ratnih zločina od 1991. do 1995. pred specijaliziranim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te o listi prioriteta, o čemu će Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova izraditi izvješće do 15. rujna ove godine.

Govoreći o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom, kao jednom od mjerila za zatvaranje poglavlja, Kosor je rekla da ona mora biti otvorena i potpuna, u skladu s ustavnim zakonom o suradnji s tribunalom, a o čemu je nedavno razgovarala s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

U izvješću se podsjeća i da je vlada usvojila akcijski plan za provedbu Zakona o pravima nacionalnih manjina do 2013. te plan njihova zapošljavanja u državnim službama do 2013. godine. Kosor je rekla da je dosad riješeno 3100 žalbi, a da će preostalih 700 biti riješeno do kraja svibnja.



Pisane vijesti