Predsjednica Vlade sa šefom Delegacije Europske unije

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima veleposlanika Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena.

Predsjednica Vlade Kosor je izrazila duboko uvjerenje kako je ovo zadnja godina pregovora o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji. U tom smislu, istaknula je niz aktivnosti koje Hrvatska poduzima da bi ispunila taj cilj. Posebno je istaknula kako hrvatska Vlada nastavlja s punom suradnjom s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s MKSJ. Izvijestila je i o naporima za dodatnu afirmaciju pravne države kroz niz novih mjera u Akcijskom planu za borbu protiv korupcije.

Veleposlanik Vandoren je pozdravio vodstvo predsjednice Vlade na ovom području. Istaknuo je spremnost za daljnju suradnju u ispunjavanju potrebnih mjerila za završetak pregovora, te se u tom kontekstu također razgovaralo o daljnjim naporima za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu.

Veleposlanik Vandoren izrazio je punu podršku koju Europska komisija pruža završetku pregovora s Hrvatskom, te je dodao kako se dovršetkom tog procesa Hrvatskoj otvaraju nove mogućnosti za svekoliki gospodarski i društveni razvoj, prije svega u korištenju sredstava europskih pristupnih fondova. Čestitao je i na inicijativi predsjednice Vlade da zajedno sa Slovenijom organizira konferenciju za potporu jugoistočnoj Europi.

Premijerka Kosor je također spomenula kako očekuje da će subotnja konferencija o doprinosu jugoistočne Europe europskoj budućnosti na Brdu kod Kranja koju Republika Hrvatska suorganizira sa Slovenijom, uputiti snažan signal ohrabrenja svim zemljama u susjednoj regiji.

Veleposlanik Vandoren istaknuo je kako je prvi, a vjeruje i posljednji, veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj, nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Predsjednica Vlade Kosor naglasila je kako, prema posljednjim istraživanjima, većina građana podržava članstvo u Europskoj uniji, te da će Vlada Republike Hrvatske intenzivirati komunikaciju o vrijednostima europskih integracija. Prava prilika za to, složili su se predsjednica Kosor i veleposlanik Vandoren, bit će obilježavanje Dana Europe, početkom svibnja.



Pisane vijesti