Predsjednica Vlade: sredinom siječnja odluke o poticajima gospodarstvu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_sredinom_sijecnja_odluke_o_poticajima_gospodarstvu.jpg

ZAGREB,30. prosinca 2009.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada sredinom siječnja donijeti paket mjera vezanih uz dodatno poticanje gospodarstva, odnosno uz procese osnivanja fondova za gospodarsku suradnju i poticanja kreditiranja gospodarstva u idućoj godini.

U sklopu aktivne uloge Vlade u procesu razvitka poduzetništva i veće likvidnosti, te investiranja u gospodarstvo, odlučili smo sve odluke vezane uz osnivanje fondova i poticanja kreditiranja gospodarstva donijeti u isto vrijeme, rekla je premijerka Kosor na početku današnje sjednice Vlade.

Nositelj posla je Ministarstvo financija, a u radu radnih skupina koje su zadužene za pripremu tih mjera sudjeluju i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavnici poslovnih banaka, te Hrvatske narodne banke (HNB).

Kosor je u ime Vlade zahvalila guverneru HNB-a Željku Rohatinskom "na razumijevanju i potpori".

"Idemo zajedno i mislim da je to je sjajan primjer suradnje nositelja fiskalne i monetarne politike", naglasila je.

Najavila je da će i iduća dva tjedna biti održan niz sastanaka radnih skupina, uz napomenu da se ništa ne radi na brzinu, da će se i provjeriti je li potrebno izmijeniti koji od zakona.

"Ništa nije moguće preko noći i nije dobro raditi na brzinu, jer ne želimo imati ni jedan negativni efekt, nijedno dodatno pitanje i problem", rekla je.

Kosor očekuje da će se na sjednici Vlade oko 15. siječnja predložiti odluke o dva modela koji, naglasila je, "moraju ići paralelno, nikako odvojeno".

"Jedan smjer je proces osnivanja vladinih fondova za gospodarsku suradnju s ciljem vlasničkog restrukturiranja. Ti fondovi su zapravo jedan novi transparentniji i održiviji okvir pružanja pomoći gospodarstvu kroz suradnju države, naših sredstava, i privatnog sektora na tržišnom principu. Drugi smjer je poticanje kreditiranja s ciljem povećanja likvidnosti i ulaganja, uz suradnju s HNB-om", rekla je Kosor.



Pisane vijesti