Predsjednica Vlade: Sveti Oče, dobro nam došao

ZAGREB, 2. lipnja 2011.(Hina) - "Sveti Oče, dobro nam došao", poručila je danas premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice Vlade RH, izrazivši uvjerenje da će predstojeći posjet pape Benedikta XVI. u subotu i nedjelju 4. i 5. lipnja, potaknuti Hrvatsku da bude društvo mira, tolerancije i prosperiteta.

Predsjednica Vlade naglasila je kako pohod Svetoga Oca tumači kao posjet osvjedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda, te je podsjetila na presudnu ulogu Svete Stolice u priznanju neovisnosti Republike Hrvatske prije dvadeset godina "i na tome ostajemo zauvijek zahvalni", kazala je.

Hrvatska i sada ima veliku potporu Vatikana i Pape u procesu završetka pregovora i pristupanju u Europsku uniju, istaknula je.

"Ta nas potpora na poseban način osnažuje jer se mi želimo vratiti kući, u krug zapadnih demokracija Europe i sjesti za stol s ostalim članicama EU", rekla je premijerka Kosor.

Svetome Ocu zahvalila je i na potpori tijekom dogovora sa Slovenijom oko sklapanja arbitražnog sporazuma, kada je pronađeno rješenje za granična pitanja između dvije države, a što je, naglasila je, otvorilo put deblokadi pregovora s EU.

"Kada smo trpjeli razne kritike jer smo se uspjeli dogovoriti sa slovenskom vladom, upravo je Sveti Otac dao potporu tom sporazumu i prijateljskom dijalogu i načinu pronalaženja rješenja", poručila je Kosor.

"To je bilo početkom 2010. i to je zaustavilo mnoge na njihovom pohodu prema jednoj i drugoj vladi. Dakle, ta nas je potpora Pape osnažila, to je deblokiralo pregovore i mi smo danas na 30 zatvorenih poglavlja, a uskoro očekujemo i ostala i završetak tog velikog posla", dodala je premijerka.

Naglasila je kako je Hrvatska iznimno radosna što će Benedikt XVI. doći u posjet te donijeti poruke nade i ljubavi koje će svi u Hrvatskoj "poslušati s posebnom pozornošću".

"Posebno smo ponosni na naše kršćanske korijene, na naš kulturni i nacionalni identitet i ponosno ćemo ga čuvati i kada postanemo 28. članica EU", kazala je premijerka Kosor.

Zahvalila je svima koji su uključeni u pripreme za posjet Svetoga Oca. "Sigurna sam da će ovo ponovno biti dani za pamćenje", poručila je predsjednica Vlade.



Pisane vijesti