Predsjednica Vlade: Tadićeva izjava o Oluji ništa novo i već viđeno

ZAGREB, 4. kolovoza 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o "Oluji" kao "zločinu koji se ne smije zaboraviti" nazvala je "ničim novim i već viđenim".

Kako je rekla na današnjem polaganju vijenaca na Mirogoju u povodu 15. obljetnice "Oluje" tom je akcijom konačno vojno pobijeđena velikosrpska Miloševićeva politika.

"Bilo bi dobro da i u Srbiji toga konačno postanu svijesni", rekla je Kosor.

Podsjetila je kako je Hrvatska bila brutalno napadnuta, a iz Srbije su kretali tenkovi koji su rušili hrvatske gradove i ubijali hrvatske branitelje i civile.

"To je povijesna činjenica i mi u Hrvatskoj nećemo dozvoliti da se povijesne činjenice revidiraju o bilo čemu, a posebno o ovakvim akcijama koje su značile konačno oslobađanje Hrvatske", poručila je Kosor.

Dodala je da je "Oluja" donijela sigurnost i za druge krajeve kao što je to primjerice bihaćki kraj. Od bihaćkog je gradonačelnika, kako je kazala, jučer dobila i čestitku u povodu 15. obljetnice "Oluje" u kojoj se podsjeća na te povijesne činjenice.

Upitana za komentar jučerašnjeg završnog podneska haaškog tužiteljstva kojim se predlažu kazne od 17 do 27 godina za hrvatske generale Gotovinu, Markača i Čermaka rekla je da se u sudske procese općenito ne može uplitati jer je predsjednica Vlade.

No, dodala je kako je uvjerena da će se "stvari rasplesti kako svi očekuju".



Pisane vijesti