Predsjednica Vlade uručila ugovore korisnicima mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_urucila_ugovore_korisnicima_mjera_programa_strucnog_osposobljavanja_i_zaposljavanja.jpg

ZAGREB, 23. lipnja 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor dodijelila je danas 170 ugovora za različite mjere iz programa zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, na temelju kojih će se uložiti više od 10 milijuna kuna za zapošljavanje 600 nezaposlenih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja.

Okupljenim braniteljima premijerka je čestitala Dan državnosti, ističući da su branitelji, uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, najzaslužniji za slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

"To je ono što ni jedna sadašnja ni buduća vlada ni saziv Sabora neće i ne smije zaboraviti", rekla je Kosor, podsjetivši da je ta činjenica ugrađena u Izvorišne osnove Ustava, kao i da je briga za branitelje, hrvatske ratne vojne invalide i članove obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja postala ustavna vrednota.

Ocijenila je da će ustavna odredba o skrbi za branitelje biti jedan od temelja odnosa države prema braniteljima u budućnosti, bez obzira o kojoj se vladi ili sazivu Sabora radilo.

Premijerka je naglasila da su mjere zapošljavanja među najvažnijim mjerama koje podupiru dostojanstvo branitelja, kojima se daje šansa da u miru mogu raditi i uzdržavati svoje obitelji.

Kao glavni cilj mjera navela je smanjenje broja nezaposlenih branitelja i ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

Najavila je i da će, bez obzira na teška vremena, osobno inzistirati da se mjere zapošljavanja branitelja nastave i ubuduće, kroz proračun za 2011.

Braniteljima je zahvalila što su joj dali potporu na premijerskoj dužnosti, te što su "prepoznali da vlada i danas i do kraja godine mora povući mnogo teških i često nepopularnih poteza, koji se ne dočekuju pljeskom, ali nužni su da savladamo jednu od najtežih godina od kraja rata".

Ministar branitelja Tomislav Ivić izvijestio je, pak, da je kroz program zapošljavanja branitelja u posljednjih 6,5 godina do sada isplaćeno 184 milijuna kuna i zaposleno više od 13 tisuća branitelja.

Najavio je i skoro raspisivanje natječaja za nove ugovore.

Ministar je premijerku darivao buketom bijelih ruža, poklon je dobila i od branitelja Vitomira Perkovića iz Otoka, koji joj je darovao unikatni broš sa zlatovezom i dukatom.



Pisane vijesti