Predsjednica Vlade uručila ugovore za zadruge hrvatskih branitelja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_urucila_ugovore_za_zadruge_hrvatskih_branitelja.jpg

ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je u Banskim dvorima uručila ugovore za mjere poticanja osnivanju 56 zadruga hrvatskih branitelja, vrijednosti 8,4 milijuna kuna, istaknuvši zadovoljstvo što ovaj vrlo bitan tjedan, u kojemu se obilježava 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i u kojemu bismo trebali završiti pregovore za ulazak u Europsku uniju, započinje susretom s braniteljima.

Do danas je osnovano 500 braniteljskih zadruga, a 336 dobilo je potporu vlade iz proračuna. U zapošljavanje branitelja uloženo je od 2004. više od 209 milijuna kuna i zaposleno više od 15.500 branitelja, rekla je premijerka za svečana uručenja ugovora korisnicima mjera vladina programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih i zatočenih hrvatskih branitelja.

Poštovanje prema hrvatskim braniteljima, kao najzaslužnijima za slobodnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku, treba iskazivati djelima, a ne samo riječima, poručila je Kosor. Ustvrdivši kako je na tom tragu i vladin prijedlog da se zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigne na ustavnu razinu, ocijenila je da će donošenje toga ojačana zakona biti "pokazatelj odnosa na političkoj sceni prema hrvatskim braniteljima i prema njihovu doprinosu".

"Nije dovoljno samo javno zahvaljivati i reći - da, vi ste najzaslužniji, vi zaslužujete naše poštovanje, nego se to mora dokazati i djelima", istaknula je.

U ime korisnika mjera poticanja osnivanja zadruga zahvalio je Ante Šalinović iz poljoprivredno-turističko-uslužne zadruge branitelja Dusina Veliki Prolog pokraj Vrgorca.

"Mi branitelji želimo pridonijeti da Hrvatska, što spremnija i jača, postane ravnopravnom članicom Europske unije", istaknuo je Šalinović, zahvalivši premijerki u ime branitelja-zadrugara.

Svečanu uručenju ugovora, uz branitelje i djecu smrtno stradalih i zatočenih branitelja, nazočio je i ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te članovi stručnog tima za odlučivanje o mogućnosti korištenja mjera programa.



Pisane vijesti