Predsjednica Vlade vjeruje da će se Purda uskoro vratiti kući

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_vjeruje_da_ce_se_purda_uskoro_vratiti_kuci.jpg

ZAGREB, 26. siječnja 2011.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor danas je u Saboru izrazila uvjerenje da će se branitelj Tihomir Purda uskoro vratiti kući, u Vukovar, te da će u tom smislu ministarstva pravosuđa Hrvatske i Srbije uskoro i postići dogovor.

"Vjerujemo da će ministarstva taj slučaj završiti na način da se Purda vrati kući", odgovorila je premijerka SDP-ovoj zastupnici Ingrid Antičević Marinović, koja je upitala zašto HDZ-ova Vlada nije ispoštovala Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, koji obvezuje Vladu da odbije svaki zahtjev za izručenje hrvatskog državljana stranoj državi.

SDP-ovka je rekla kako je takav zahtjev, za izručenje Purde, Vlada dobila još 2007.

"Nisam upoznata da je Vlada dobila takav zahtjev, upoznata sam samo s Interpolovom crvenom tjeralicom", odgovorila joj je premijerka.

Najvažnijom u tom smislu smatra činjenicu da su DORH i policija proveli istragu i utvrdili da Purda nije počinio ratni zločin, za koji ga tereti Srbija, već da je njegovo priznanje iznuđeno na silu u srbijanskom logoru.

"Bilo kakvo politiziranje oko pojedinih slučajeva i položaja branitelja nije dobro. Svi bi se trebali držati Ustava i zakona", poručila je premijerka.

Nezadovoljna odgovorom, Antičević-Marinović Vladu je prozvala da je zbog nepostupanja i ignoriranja zakona snosi odgovornost jer je Purda u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

"Pokazali ste ne samo da ne poštujete zakone, već da ste vlada koja nema dušu i to prema onima koji su vam dali sve", poručila je premijerki.

S obzirom na, kako je rekao, izostanak jasne reakcije Vlade na uhićenje Purde, Dinka Burića (HDSSB) zanimao je stav Vlade je li Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku ili se vodio građanski rat, jesu li hrvatske postrojbe bile nelegalne ili legalne, jesu li to bili dragovoljci ili organizatori oružane pobune, kako to tvrdi Srbija.

Premijerka mu je odgovorila kako je nedvojbeno da je Hrvatska bila žrtva krvave agresije kao posljedice velikosrpske ideologije, da je to povijesna činjenica.

"Prema tome, mi zaista nastojimo učiniti sve i u ovom zaista osjetljivom trenutku za hrvatske branitelje koje razumijemo, razumijemo njihove uznemirenost, i za nas i mene osobito je važno da u slučaju gospodina Purde hrvatske institucije obave svoj posao", naglasila je.

Treba, istaknula je, imati barem minimum povjerenja u državne institucije, koje, tvrdi, danonoćno rade na rješavanju slučaja Purda te čine sve da se takvi slučajevi više ne ponove.



Pisane vijesti