Predsjednica Vlade zahvalila pregovaračima, građanima i braniteljima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_zahvalila_pregovaracima_gradanima_i_braniteljima.jpg

ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se u subotu hrvatskim pregovaračima, građanima i braniteljima te dužnosnicima EU-a na završetku pristupnih pregovora i, rekavši da u Hrvatskoj više ništa nije kao prije, najavila nastavak reformi i pripremu pristupnog ugovora s Unijom.

Predsjednica vlade sastala se u Banskim dvorima s voditeljima pregovaračkih skupina u subotu, dan nakon što je Europska komisija predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja, što otvara put da se Hrvatska pridruži Uniji 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum.

"To su ljudi koji su predano i odgovorno radili kako bi Komisija rekla 'što se nas tiče, Hrvatska je svoj posao obavila'", rekla je Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je bio i pregovarački tim koji je tehnički odradio gotovo šestogodišnje pregovore s EK-om.

Zahvalila je na povjerenju građanima i braniteljima "bez čije ljubavi prema Hrvatskoj danas ne bi bili na putu završetka pregovora", a na pomoći i potpori dužnosnicima EK-a - predsjedniku Joseu Manuelu Barossu, povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu, povjerenici za pravosuđe Vivian Reding te mađarskom predsjedništvu Unijom i premijeru Viktoru Orbanu.

"S pouzdanjem čekam odluku Vijeća EU-a i krećemo u pripremu pristupnog ugovora", istaknula je Kosor, koja najtežim trenutkom u pregovorima smatra slovensku blokadu 2009. godine, riješenu dogovorom sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom na susretu u Trakošćanu prije dvije godine.

"Kada smo pokazali europsko ponašanje u rješavanju problema otvorili smo vrata nastavku pregovora", rekla je Kosor, nabrajajući i druge otežavajuće okolnosti na hrvatskom putu, poput zasićenja proširenjem u EU-u, probleme oko Lisabonskog ugovora i svjetsku ekonomsku krizu.

Najvećim postignućima u pregovorima Kosor smatra činjenicu da će hrvatski biti 24. službeni jezik EU-a, zaštitu tradicionalnog načina ribolova i to što će u prvoj godini članstva hrvatski poljoprivrednici moći koristiti puni iznos potpora.

Premijerka je istaknula da pregovor nisu bili laki, među ostalim i zbog toga što je Hrvatska u mnogočemu bila posebna. Tako je Zagreb prvi imao mjerila i za otvaranje i za zatvaranje pregovora, službeno 180, a stvarno više od 400. Hrvatska je prva je koja je pregovarala u 35 poglavlja, jedina koja je dosad imala pregovaračko poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava, te je nakon Grčke, koja je u Uniju ušla 1981. godine, prva zemlja koja u članstvo ulazi sama, a pregovore je otežavalo i teško naslijeđe rata.

Kosor je upozorila i na brojne "kočničare" i "skretničare" koji su vladi otežavali pregovarački proces. "Bilo je puno onih koji su bili kočničari, koji su kočili kad smo vozili uzbrdo, i skretničara koji su nas pokušali skrenuti na krivi kolosjek", rekla je premijerka.

Zahvalila je Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, koalicijskim partnerima i udrugama na jučerašnim čestitkama, a "očekivanim" je komentirala to što se predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije oglasio u povodu jučerašnjih vijesti iz Bruxellesa.



Pisane vijesti

Dokumenti