Predsjednica Vlade završila posjet Bruxellesu

BRUXELLES,25. ožujak 2010.(Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sudjelovala je u četvrtak u Bruxellesu na sastanku čelnika Europske pučke stranke, na kojem se razgovaralo o temama kojima će se baviti čelnici 27 zemalja članica EU-a na samitu koji počinje navečer.

"Sastanak je protekao u ozračju vrlo ozbiljnih tema, ekonomskoj krizi te o potpori Grčkoj", izjavila je premijerka ocijenivši da je danas imala "još jedan koristan dan u Bruxellesu".

Premijerka Kosor je rekla da je iskoristila prigodu kako bi razgovarala s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem o njezinu pozivu da dođe na Croatia summit, koji se održava 9. srpnja.

"Mislim da mogu reći da je sasvim izvjesno da će premijer Berlusconi doći. Bio je to nastavak naših razgovora iz Milana, to jest o jačanju gospodarske suradnje i svemu onome što smo tamo dogovorili. Bio je odličan razgovor", izjavila je Kosor.

Prije početka skupa Europske pučke stranke, na kojem su sudjelovali predsjednici vlada desnog centra u Europi, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Francois Fillon, predsjednici europskih institucija - Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Europske komisije Jose Manuel Barroso te Europskog parlamenta Jerzy Buzek, premijerka Kosor je u Europskoj komisiji razgovarala s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Nakon toga sastanka, Kosor je rekla da će vlada učiniti sve što je potrebno kako bi se pristupni pregovori s Europskom unijom dovršili do kraja godine.

"Ja sam osobno dala naredbu ministrima da svatko u svom resoru osobno nadzire te procese. Mogu reći da danonoćno razgovaramo o tim procesima, o postignućima i onome što još treba učiniti i o tome sam razgovarala s povjerenikom Fueleom", izjavila je hrvatska premijerka, dodajući da je Fuele izrazio nadu da će Hrvatska do kraja španjolskog predsjedanja otvoriti tri preostala poglavlja i velik dio njih zatvoriti.

Povjerenik Fuele je rekao da je Hrvatska ušla u zadnju dionicu pristupnih pregovora, koja je "možda najteža, ali je završna". Povjerenik je također rekao da nije dovoljno samo se usmjeriti na usvajanje zakona nego i njihovu provedbu.



Pisane vijesti