Predsjednici Mesić i Sanader dogovorili priznanje Crne Gore

Republika Hrvatska priznat će Crnu Goru kao samostalnu i nezavisnu državu, dogovorili su na današnjem sastanku u Banskim dvorima hrvatski predjsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Republika Hrvatska priznat će Crnu Goru kao samostalnu i nezavisnu državu, dogovorili su na današnjem sastanku u Banskim dvorima hrvatski predjsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

U izjavi novinarima nakon završetka sastanka predjsednik Mesić je rekao da je prihvatio Vladin prijedlog o priznanju crnogorske samostalnosti. Premijer Ivo Sanader potvrdio je da je s predsjednikom Mesićem dogovorio priznanje Crne Gore, budući da sukreiraju vanjsku politiku.

"O tome smo postigli punu suglasnost, no to nije ni bilo upitno, jer poštujemo volju građana Crne Gore izraženu na referendumu", rekao je premijer Sanader.

Najavio je da će Vlada danas donijeti odluku o priznanju Crne Gore na temelju suglasnosti s Predsjednikom Republike.

Sanader je dodao da će Vlada također donijeti i izjavu o odnosima Hrvatske i Crne Gore te izjavu o odnosima s Republikom Srbijom, budući smo, kako je rekao, primili k znanju činjenicu da je Republika Srbija sljednica državne zajednice Srbije i Crne Gore, sukladno Ustavnoj povelji državne zajednice.

Premijer Sanader je izvijestio da se na sastanku razgovaralo i o otvaranju pregovora o Poglavlju znanost i istraživanje s Europskom unijom, koji će biti i provizorno zatvoreni, jer tako nalažu pravila, budući se zaključno zatvaranje događa nakon završetka svih ostalih pregovora.

Također se razgovaralo o novim veleposlanicima jer čitavom nizu veleposlanika istječe mandat ove godine ili je već istekao. Za sada ne možemo govoriti o konkretnim imenima, a nešto više ćemo moći reći kada dobijemo agremane, rekao je novinarima premijer Sanader, nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.



Pisane vijesti