Predsjednik Sanader: Jordan za Hrvatsku ulaz u arapski svijet

Jordan će biti ulaz Hrvatskoj u arapske zemlje, dok Hrvatska isto tako može predstavljati vrata u Europu za Jordan, zaključeno je u nedjelju u Amanu na sastanku hrvatskog i jordanskog premijera Ive Sanadera i Faisala al-Fayeza.

AMAN, 20. veljače 2005. (Hina) - Jordan će biti ulaz Hrvatskoj u arapske zemlje, dok Hrvatska isto tako može predstavljati vrata u Europu za Jordan, zaključeno je u nedjelju u Amanu na sastanku hrvatskog i jordanskog premijera Ive Sanadera i Faisala al-Fayeza.

"Jordan će biti izlaz u naš svijet, a Hrvatska može biti izlaz u vaš", rekao je al-Fayez novinarima. On smatra da će intenziviranje kontakata između dviju zemalja u konačnici dovesti i do boljih gospodarskih odnosa.

Premijer Sanader također drži da treba intenzivirati obostrane posjete i pojačati trgovinsku razmjenu koja je vrlo niska, te je stoga u posjet Amanu i poveo više od 20 vodećih hrvatskih gospodarstvenika.

U sklopu Sanaderovog službenog posjeta Jordanu potpisano je u nedjelju više bilateralnih sporazuma koji bi trebali doprinijeti unapređenju vanjsko-trgovinske razmjene.

"Ono što je sada važno je veća suradnja među privatnim sektorima Hrvatske i Jordana" rekao je al-Fayez.

Prije posjeta vladi i razgovora s jordanskim domaćinom, Sanader je obišao Centar za policijsku obuku u Amanu.

"Na poziv jordanske strane posjetio sam Centar za policijsku obuku koji me se iznimno dojmio. Da, Hrvatska razmišlja o tome na koji način možemo pomoći u demokratizaciji Iraka, pa možda i kroz nekoliko instruktora koji bi možda došli ovdje, ali o tome ćemo tek razmišljati jer to još nije na dnevnom redu", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer sastao se na ručku s jordanskim kraljem Abdulahom II, a navečer ga očekuje otvaranje izložbe Suvremenog hrvatskog crteža.



Pisane vijesti