Predsjednik Sanader: Za desetak dana kreće One Stop Shop

One Stop Shop, projekt koji poduzetnicima treba omogućiti da na jednom mjestu ishode sve dozvole potrebne za pokretanje posla, kreće 11. svibnja, najavio je danas premijer Ivo Sanader na Hrvatskom radiju.

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - One Stop Shop, projekt koji poduzetnicima treba omogućiti da na jednom mjestu ishode sve dozvole potrebne za pokretanje posla, kreće 11. svibnja, najavio je danas premijer Ivo Sanader na Hrvatskom radiju.

Najavio je i da bi vrlo skoro trebao biti raspisan međunarodni natječaj za konzultanta za drugu fazu privatizacije Ine.

Druga faza ide tijekom ove godine, a kada, o tome ćemo razgovarati vrlo skoro, kazao je premijer, najavljujući niz susreta s menadžmentom Ine i njenim strateškim partnerom MOL-om.

Vlada je prošli tjedan produžila rok za drugu fazu privatizacije (javnu ponudu dionica) Ine do kraja ove godine, jer postoji zakonska obveza prema kojoj je to trebalo učiniti krajem svibnja, odnosno početkom lipnja.

No, premijer nije odbacio ni mogućnost izmjena Zakona o privatizaciji Ine.

"Još ćemo vidjeti. Postoji mogućnost", odgovorio je premijer.

Komentirajući jučerašnju proslavu 1. svibnja u Maksimiru na kojoj je izdviždan potpredsjednik Vlade Damir Polančec, premijer je kazao kako Polančec nije trebao govoriti, niti biti na maksimirskoj pozornici, jer prvosvibanjska manifestacija nije mjesto gdje govore članovi Vlade.

Vjerojatno bi bio izviždan i bilo tko drugi, iz bilo koje političke opcije, ocijenio je premijer, dodavši da prvosvibanjske proslave svugdje u svijetu služe za iskazivanja radničkog nezadovoljstva.

No, i sam priznaje da je nezadovoljan stutusom radnika.

Radnici su s pravom nezadovoljni i učinit ću sve da se to promjeni, no to se ne može preko noći, nego korak po korak, rekao je Sanader.

Priznaje i da je u dilemi trebaju li ministri biti u nadzornim odborima državnih tvrtki, te drži da bi se rješenje te dileme možda moglo naći kroz javnu raspravu.

Napominje da je osobno na jednom radnom sastanku s Hrvatskom udrugom poslodavaca rekao kako bi želio da u nadzornim odborima budu stručnjaci, a da se ministre rastereti.

Međutim, objašnjava, problem s ministrima u nadzornim odborima javnih poduzeća, u kojima je država vlasnik, jest tko će se više brinuti o njihovoj dobrobiti - vlasnik, ili neki stručnjak koji nema takav osjećaj odgovornosti prema vlasniku. Sanader tvrdi da taj problem nije razriješila ni EU, da je npr. u Njemačkoj svaki ministar u 15-ak nadzornih odbora. Tamo su čak i članovi nadzornih odbora privatnih tvrtki, no to je nešto kamo ne smijemo ići, poručio je premijer u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada".



Pisane vijesti