Predsjednik Vlade Andrej Plenković na otkrivanju spomen-oblježja "Spomen i želja"

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/15 studenoga/Kasjuni.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na splitskoj plaži Kašjuni na otkrivanju spomen-obilježja „Spomen i želja“ svim poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima te poginulim civilima u Domovinskom ratu. 
 

Spomenik su otkrila djeca poginulih i umrlih pripadnika 1. obalno-topničke bitnice (OTB) Kašjuna, koja je zaslužna za progon brodova okupatorske Jugoslavenske ratne mornarice 15. studenoga 1991., što je značilo obranu Splita od razaranja i napada agresorske mornarice.

 Na spomen-obilježju uklesana je poruka: "Samo tebe volim draga nacijo, samo tebi služim, oj Kroacijo."

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na svečanom otkrivanju spomen-obilježja da je deblokada Splita prije 25 godina važna za tijek Domovinskog rata 1991. godine i za, kako se izrazio, "obranu cijele Dalmacije i cijele Hrvatske."

 "Četvrt stoljeća nakon deblokade Splita i boja u Splitskome i Korčulanskom kanalu stojimo danas ovdje u slobodnoj, demokratskoj, prosperitetnoj i razvijenoj Hrvatskoj, a to je bilo jedino moguće zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i ljubavi prema Domovini", rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako je apsurdno što je razarač bivše Jugoslavenske ratne mornarice koji je nosio ime "Split" napadao taj grad. Zauzeo se za poštovanje hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog  kao trajne zadaće "kroz svakodnevno nastojanje da se prisjetimo temelja moderne i slobodne hrvatske države".

 "Stoga je važno da upravo o Domovinskom ratu ne samo prigodom ovakvih obljetnica, nego u kontekstu našeg obrazovnog ciklusa, naših škola, naših memorijalnih centara, muzeja  Domovinskog rata stalno oplemenjujemo i podsjećamo nove generacije na slobodu koju dugujemo hrvatskim braniteljima", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Po završetku svečanosti otkrivanja spomen-obilježja „Spomen i želja“, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Grada Splita Ivom Baldasarom te je nazočio otvorenju izložbe ratnih fotografija  1. OTB Kašjuni u organizaciji Udruge branitelja 1. OTB Kašjuni.

Foto: Hina 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković