Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrom obrane Poljske

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/2 listopada/DSC_5019.jpg


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom obrane Republike Poljske Antonijom Macierewiczem.  

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov. 

Razgovarali su o suradnji u području obrane i sigurnosti između dvije zemlje, kao i u okviru Europske unije i NATO-a. Poljska je jedan od najvažnijih europskih saveznika i partnera Hrvatske, a ukupni bilateralni odnosi na sastanku su ocijenjeni odličnima. Hrvatska i Poljska surađuju u gospodarstvu, energetici, infrastrukturi te transportu i digitalizaciji.  
 
Bilo je riječi i o Okvirnom sporazumu između vlada Hrvatske i Poljske o obrambenoj suradnji, koji je u fazi usuglašavanja.
 
Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 30. lipnja 2017. godine donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i Republici Poljskoj. U Poljsku, u Borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a, početkom listopada upućuje se hrvatski kontingent koji će ukupno brojati 78 pripadnika OS RH.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković