Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Vlada želi ravnomjeran regionalni razvoj

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/28 studeni/PVRH sa županima/pvrh.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima sa županima pet sjevernih županija – Damirom Bajsom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Radimirom Čačićem, županom Varaždinske županije, Matijom Posavcem, županom Međimurske županije, Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije te Željkom Kolarom, županom Krapinsko-zagorske županije.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković od početka svoga mandata naglašava da je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske te je, u tom kontekstu, istaknuo važnost izravne i kontinuirane komunikacije sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.  Naglasio je da Vlada vodi računa o svim krajevima te da je njezin fokus usmjeren prema cijeloj Hrvatskoj.
 
Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i smatraju da bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku  pridonijelo daljnjem razvoju tih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta. Posebno su zadovoljstvo izrazili otvorenom i kontinuiranom suradnjom i dijalogom sa svim ministrima.
 
Razmijenjena su mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, a posebno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.
 
„U  prosincu će se u Šibeniku održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima, koji će biti prigoda za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija“, najavio je predsjednik Vlade.
 
Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da Vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. U tom je kontekstu najavila da će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, koji je dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, a koji po prvi puta donosi zakonski model kojim će se usklađivati prioriteti jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima.
 
Kroz institut razvojnoga sporazuma, kazala je, u narednim će se mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova.
 
Izvijestila je da je u proteklih godinu dana na području tih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura.
 
Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će, istaknuo je ministar, svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. „Neto efekt će biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija“, dodao je.
 
Ministar Marić naglasio je da su porezna, neporezna i administrativna rasterećenja gospodarstva i građana jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske.
 
Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je, u ime župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, Vladinu odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši da župani žele sličan program i za sjeverni i sjeverozapadni dio Hrvatske.
 
„Želimo zajedno s Vladom i Vladinim institucijama dogovarati strateške programe za ovaj dio Hrvatske“, kazao je.
 
Župan Bajs izvijestio je da je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem dogovoreno da se idući sastanak održi krajem siječnja ili početkom veljače.
 
 

Pisane vijesti