Predsjednik Vlade: Argumentima u Plavoj na slovensku Bijelu knjigu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da će hrvatska Vlada dobro proučiti i očitovati se na slovensku Bijelu knjigu i da će na sastanku s domaćim stručnjacima predložiti da i Hrvatska objavi Plavu knjigu u kojoj će iznijeti svoje argumente i stajališta o temama iz Bijele knjige.

PUNAT , 19. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da će hrvatska Vlada dobro proučiti i očitovati se na slovensku Bijelu knjigu i da će na sastanku s domaćim stručnjacima predložiti da i Hrvatska objavi Plavu knjigu u kojoj će iznijeti svoje argumente i stajališta o temama iz Bijele knjige.

Na upit novinara o toj temi u Puntu na otoku Krku, gdje je svečano pustio u rad nove elektroenergetske objekte, hrvatski premijer je istaknuo i kako još jednom poziva Ljubljanu da taj problem dvije zemlje riješe pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel predstavio je danas Bijelu knjigu o slovensko-hrvatskoj granici u kojoj su iznesena poznata slovenska stajališta o morskoj i kopnenoj granici između dviju zemalja. Uz ostalo, ponavlja se stajalište kako Slovenija treba imati izlaz na otvoreno more te da joj Piranski zaljev pripada u cjelini.

"Još jednom pozivam Ljubljanu da zajednički izađemo pred međunarodno pravosudno tijelo i riješimo taj problem, jer ako svaka strana bude odugovlačila s tim, problem neće biti riješen", rekao je Sanader, istaknuvši da su Slovenija i Hrvatska uvijek bile i jesu prijateljske zemlje te da to prijateljstvo treba njegovati unatoč otvorenim pitanjima.

"Hrvatska Vlada službeno je već iznijela svoje stajalište i prijedlog slovenskoj vladi da zajedni izađemo pred međunarodno pravosudno tijelo, svatko sa svojim argumentima, a da prije toga Hrvatski sabor i Državni zbor Slovenije odluče da će prihvatiti rezultate arbitraže", rekao je Sanader dodavši kako misli da je to najbolje rješenje, te da će onaj koji bude imao jače argumente u arbitraži bolje proći.

Na zamolbu da komentira zahtjev SDP-a da Vlada podmiri štetu Požeško-slavonskoj županiji, premijer je kazao da će sljedećega ponedjeljka održati sastanak sa svim županima i načelnicima županijskih središta na temu javno-privatnog partnerstva, istaknuvši da ta županija nije jedina županija s financijskim problemima.

"Diljem Hrvatske imamo niz investicija koje čekaju da osmislimo model javno-privatnog partnerstva, a koji ni Europa nije zakonski regulirala, ali ima praksu. Najprije ćemo koristiti europsku praksu, postići politički konsenzus svih stranaka, te na sastanku u ponedjeljak razmotriti javno-privatno partnerstvo. To će biti prigoda da čujemo i druge župane, jer ta županija nije jedina županija s financijskim problemima", rekao je premijer Sanader.



Pisane vijesti