Predsjednik Vlade: BDP po stanovniku sedam tisuća eura

Zahvaljujući gospodarskom rastu od 4,3 posto u prošloj godini, Hrvatska je ostvarila razinu BDP-a od sedam tisuća eura po stanovniku, izvijestio je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

ZAGREB, 17. svibnja 2006. (Hina) - Zahvaljujući gospodarskom rastu od 4,3 posto u prošloj godini, Hrvatska je ostvarila razinu BDP-a od sedam tisuća eura po stanovniku, izvijestio je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

Po tome, Hrvatska je ispred nekih zemalja koje su prije dvije godine ušle u EU, a sigurno ispred onih koji će ući 2007., dodao je premijer.

Dobri ekonomski trendovi, vidljivi kroz ubrzanje gospodarskog rasta u prošloj godini, nastavljeni su i na početku ove godine.

Zbog svega toga možemo očekivati daljnje ubrzanje rasta BDP-a u ovoj godini, a sve to građani će morati osjetiti na svom standardu, rekao je Sanader, iznoseći niz pozitivnih pokazatelja.

Tako industrijska proizvodnja na početku ove godine raste za 6,4 posto, a deficit državnog proračuna na početku je godine dvostruko manji nego u isto vrijeme lani.

Stopa nezaposlenosti koja je krajem 2004. iznosila 13,8 posto smanjena je na 12,3 posto krajem 2005. i bila je najniža u posljednjih sedam godina, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za 17.000, a drži da je realno očekivati daljnje pozitivne pomake na tržištu rada.

Podsjetio je i na procjenu sindikata da na crno radi oko 400 tisuća osoba, te se zapitao kolika je zapravo stvarna nezaposlenost.

Sanader se pohvalio i kako je njegovoj Vladi prvoj pošlo za rukom smanjiti vanjski dug u dijelu koji se odnosi na državu.

Ova je Vlada prva od hrvatske neovisnosti koja je uspjela smanjiti vanjski dug države, na žalost , dodaje premijer, ne može se utjecati na banke i zaduživanje stanovništva.

Ministar financija Ivan Šuker članove Vlade izvijestio je da je državni proračun u prošloj godini ostvario prihode od 85,9 milijardi kuna, ili 6,7 posto više nego godinu prije, dok su rashodi, s iznosom 89,6 milijardi, porasli za 5,7 posto.



Pisane vijesti