Predsjednik Vlade: Blair je bio veliki prijatelj Hrvatske

"Gubimo velikog prijatelja, ali sam siguran da će i njegov nasljednik nastaviti istu politiku", naglasio je premijer Sanader.

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair bio je veliki prijatelj Hrvatske i pružao ustrajnu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i izrazio uvjerenje da će i Blairov nasljednik nastaviti istu politiku.

Sanader je to rekao odgovarajući na pitanja tijekom zajedničke izjave za novinare nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Sanader je podsjetio kako je Hrvatska pristupne pregovore s EU počela upravo za britanskog predsjedanja Unijom te da su Hrvatska i Velika Britanija za vrijeme dok je Blair bio premijer potpisale sporazum o strateškom partnerstvu koji treba pomoći Hrvatskoj na putu u EU.

"Gubimo velikog prijatelja, ali sam siguran da će i njegov nasljednik nastaviti istu politiku", naglasio je premijer Sanader.

Barroso je rekao kako je izjavu o Blairu, koji je u četvrtak objavio kako napušta položaj premijera 27. lipnja, dao već u Bruxellesu, ali je ponovio kako je britanski premijer dao veliki doprinos procesu proširenja EU, koji je uvijek podupirao, kao što je podupirao i Hrvatsku.

Podsjetio je i na Blairov doprinos politici EU u mnogim područjima, poput borbe protiv siromaštva u Africi te na činjenicu da je za britanskog predsjedanja EU konačno postignut i dogovor oko proračuna za idućih sedam godina Unije.

"Tony Blair je dobar prijatelj i zahvaljujem mu na svemu što je učinio te mu želim svu sreću u budućnosti", kazao je Barroso.



Pisane vijesti