Predsjednik Vlade: Bozanićeva propovijed nije kritika vlasti

PARIZ,26. lipnja 2008.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Parizu da propovijed kardinala Josipa Bozanića, koji je spominjao nametanje podaničkog mentaliteta uz izliku da to traži Europska unija, nije shvatio kao kritiku vlasti.

"To nije kritika vlasti. Kardinal Bozanić je, kako sam razumio tu propovijed, vrlo jasno kazao da Hrvatska treba ući u EU-a, da je to njegova pozicija i da nema alternative. Ako je to tako, onda je logično da moramo ispuniti kriterije, a ispunjavanje kriterija nije unošenje podaničkog mentaliteta u Hrvatskoj. Tu je kardinal Bozanić vjerojatno mislio na nešto drugo", rekao je Sanader upitan da komentira tu propovijed.

Sanader u Parizu sudjeluju na sastanku čelnika Međunarodne demokratske unije, koja okuplja stranke centra i desnog centra iz cijelog svijeta.

Kardinal Bozanić je u srijedu u propovijedi u prigodi Dana državnosti izrazio žaljenje što pojedine interesne skupine nastoje graditi podanički mentalitet u hrvatskom društvu, pravdajući to zahtjevima iz EU-a.

"Radujemo se svakom pozitivnom napretku naše Domovine, cijenimo svako odgovorno i nesebično zalaganje ljudi na vlasti, prepoznajemo zalaganje odgovornih i napredak Hrvatske na putu prema punom članstvu u EU, ali nas i žalosti kada se stječe dojam da se u hrvatskom društvu želi graditi i neki podanički mentalitet, kada se pokušavaju nametnuti pritisci pojedinih interesnih skupina s izlikom: to od nas traži Europa", rekao je zagrebački nadbiskup, dodajući da je u biti riječ o laži i manipulaciji hrvatskim građanima.



Pisane vijesti