Predsjednik Vlade čestitao Hrvatskom saboru njegov Dan

Premijer Ivo Sanader čestitao je danas Hrvatskom saboru njegov Dan - 30. svibnja, spomen dan na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća.

ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader čestitao je danas Hrvatskom saboru njegov Dan - 30. svibnja, spomen dan na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća.

30. svibnja 1990. bio je veliki dan za Hrvatsku, početak njenog stvaranja, ponosni smo na taj dan, rekao je Sanader na sjednici Vlade.

Taj je Hrvatski sabor dao smjernice kuda treba ići, tada smo bili složni, tako bi trebalo biti i u buduće, naglasio je premijer.

Ponovio je svoj stav da svaka nova vlast ne treba mijenjati datume blagdana kako joj se svidi.

Podsjetio je, naime, da se do 2002. godine 30. svibnja proslavljao kao Dan hrvatske državnosti, ali se odlukom tadašnje koalicijske vlasti od te godine obilježava kao Dan hrvatskoga Sabora, dok je za Dan državnosti određen 25. lipnja u spomen na isti datum 1991. kada je Sabor donio odluke o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

Nakon što je HDZ ponovno preuzeo vlast, osobno sam se zauzeo da se datumi ne mijenjaju, istaknuo je Sanader poručivši da se treba izdići iznad tih partikularnih interesa.

Nećemo se inatiti jedni prema drugima, poručio je.

Sutra, dodao je, nekome primjerice može pasti na pamet promijeniti zastavu, ili himnu.

Nisam za to, postoje iznadstranački intersi, postoje nacionalni i državni interesi, ponovio je premijer.



Pisane vijesti