Predsjednik Vlade: Cheneyev posjet veliki iskorak u odnosima RH-SAD

Posjet američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja Hrvatskoj predstavlja "veliki iskorak" u bilateralnim odnosima dviju zemalja, izjavio je u subotu u Dubrovniku hrvatski premijer Ivo Sanader.

DUBROVNIK, 6. svibnja 2006. (Hina) - Posjet američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja Hrvatskoj predstavlja "veliki iskorak" u bilateralnim odnosima dviju zemalja, izjavio je u subotu u Dubrovniku hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Dolazak potpredsjednika Cheneyja je veliki iskorak u našim odnosima. Nakon predsjednika (Billa) Clintona on je prvi gost na ovako visokoj razini, još bio mogao doći samo predsjednik (George W.) Bush", izjavio je Sanader uoči radne večere s Cheneyjem.

Izrazio je očekivanje da će na radnoj večeri s visokim gostom iz Washingtona "razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa RH-SAD".

"Naglasak ću staviti na aspiracije Hrvatske na punopravno članstvo u EU i NATO savezu", kazao je novinarima hrvatski premijer.

Naveo je kako očekuje da će se razgovarati i o razvoju u regiji u bliskoj budućnosti, posebno o ustavnim reformama u BiH, pregovorima o statusu Kosova i referendumu u Crnoj Gori, ali i o kriznim žarištima u svijetu.

Ističući interes Hrvatske za razvijanje svestranih odnosa sa Sjedinjenim Državama, premijer Sanader je kazao kako su "SAD u novijoj povijesti, posebno u 20. stoljeću, pokazale da transatlantska suradnja nema alternative".

U svim kriznim situacijama od I. i II. Svjetskog rata do rata na našim prostorima Amerikanci su bili uz Europu i pokušavali zajedno riješiti problem, rekao je Sanader, podsjetivši na ulogu SAD u Daytonu.

Potpredsjednik SAD u nedjelju će u dubrovačkom hotelu Excelsior sudjelovati na sastanku potpisnica Američko-Jadranske povelje - inicijative za regionalnu suradnju u pripremama za članstvo u NATO-u, koja okuplja Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju. Na sastanku će uz premijera Sanadera, sudjelovati i makedonski premijer Vlado Bučkovski te albanski premijer Sali Berisha.

Iako je programom posjeta bilo predviđeno da Cheney otputuje iz Dubrovnika u ponedjeljak ujutro, njegov zrakoplov Air Force Two, Boeing 757, poletjet će za Washington odmah nakon nedjeljnog sastanka s trojicom premijera, u ranim popodnevnim satima.

U službenom objašnjenju ranijeg odlaska, koje je Hini dao visoki izvor iz američkog izaslanstva, ističe se kako je "odluka o tome donesena prije današnjeg dolaska u Dubrovnik".

Cheney se ranije u nedjelju sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i s njime razgovarao o ukupnim odnosima Hrvatske i SAD-a, stanju u regiji, reformama koje Hrvatska provodi na putu u EU i NATO i o hrvatskom doprinosu borbi protiv terorizma u svijetu

Potom su Cheney i supruga Lyyn prošetali Stradunom i obišli kulturno-povijesne znamenitosti dubrovačkog Starog grada. U knjižnici Franjevačkog samostana gradonačelnica Dubravka Šujica darovala je Cheneyju reprint ugovora iz 1783. koji je s izaslanstvom SAD potpisao izaslanik Dubrovačke republike, a njegovoj supruzi Lynne statuu Sv. Vlaha.

Bračni par Cheney bio je "oduševljen Dubrovnikom", rekao je isti izvor iz američkog izaslanstva.

Cheneyjev boravak u Dubrovniku prate iznimne mjere sigurnosti, blindirana vozila, blokade prometnica, uklanjanje parkiranih automobila, poštanskih sandučića, kanti za smeće, zavarivanje kanalizacijskih otvora i drugo.

U provedbi mjera sudjeluje veliki broj američkih agenata sigurnosti, koji su već tjednima u Dubrovniku, pripadnici hrvatske specijalne i temeljne policije, a angažirana je i lokalna civilna zaštita.



Pisane vijesti