Predsjednik Vlade: do pristupanja Hrvatske EU će naći rješenje za irsko "ne"

ZAGREB, 3. srpnja 2008. (Hina) - Do kraja procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ostaju još dvije i pol godina a do tada će i Europska unija naći rješenje za stanje nastalo irskim odbacivanjem Lisabonskog ugovora, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je u razgovoru za emisiju Magazin Hrvatske televizije odbacio mogućnost da Hrvatska dovrši pregovore a da Europska unija neće biti spremna prihvatiti je u članstvo.

"Hrvatska će iduće godine završiti pregovore" nakon čega će trebati još godina za ratifikaciju hrvatskog ugovora i referendum u Hrvatskoj "što znači da od danas do tog trenutka imamo dvije i pol godine a u tom će vremenu Europa sigurno naći rješenje", izjavio je premijer Sanader te izrazio uvjerenje kako Hrvatska Uniji može pristupiti i prije 2011.

Predsjednik vlade je, među ostalim, istaknuo da će Hrvatska u pregovorima s Unijom insistirati na pravu odgode prodaje zemlje strancima od 12 godina, kao što je bilo u slučaju Poljske, no dodao je "kako će biti zadovljan i sa sedam" koliko su dobile druge manje zemlje pri pristupanju EU-u.

Glede odnosa sa Srbijom premijer Sanader je naglasio kako će Hrvatska biti saveznica Srbije na njenom europskom putu i istaknuo važnost hrvatsko-srpskih odnosa za regiju.

"Čekam s pozitivnim nabojem formiranje nove srbijanske vlade i uputit ću poziv da se što prije nađemo kako bi rješavali bilateralna pitanja, no na putu u Europu Srbija će imati punu podršku Hrvatske", rekao je Ivo Sanader u razgovoru za HTV.



Pisane vijesti