Predsjednik Vlade govorio na konferenciji u Tel Avivu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_govorio_na_konferenciji_u_tel_avivu.jpg

TEL AVIV, 28. listopada 2008. (Hina) - Hrvatska je danas stabilna demokracija s rastućom ekonomijom i nakon samo jednog desetljeća uspjeli smo pretvoriti Hrvatsku od "primateljice" do zemlje koja pridonosi sigurnosti u svijetu, rekao je u utorak u Tel Avivu hrvatski premijer Ivo Sanader, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji "Novi svijet, novi mir".

Sanader je uz izraelskog predsjednika Shimona Peresa glavni govornik na konferenciji kojom se obilježava deseta godišnjica Peresova centra za mir, a na kojoj sudjeluju brojni svjetski političari, gospodarstvenici, umjetnici i sportaši.

Otvarajući konferenciju izraelski predsjednik Shimon Peres kazao je da je za mir uvijek potrebno dvoje, aludirajući na stanje na Bliskom istoku, izrazivši nadu da će do trajnog mira skoro doći. Peres se osvrnuo i na aktualne događaje u svijetu, posebno na financijsku krizu koja nikoga nije mimoišla.

Hrvatski premijer Ivo Sanader istaknuo je važnost Peresova centra za mir u proteklih deset godina.

"U novom svijetu u kojem su zemlje i narodi međusobno povezani više nego ikad ranije u povijesti čovječanstva, širenje mira postaje globalni imperativ. Demokratska revolucija kroz koju smo prošli u Europi nakon pada Berlinskog zida ojačala je želju za slobodom koja je rušila ne samo umjetne barijere u Europi, nego i barijere u mržnji, netoleranciji i nasilju", kazao je Sanaderu.

Hrvatski premijer je govorio da je Hrvatska kroz svoju obranu razvila i novu paradigmu patriotizma. "Ta paradigma uključuje sve hrvatske građane, bez obzira na njihovo političko, vjersko ili etničko zaleđe. U tom smislu, samo nekoliko tjedana nakon što sam postao premijer, uveli smo Dan sjećanja na holokaust, koji se u hrvatskim školama od tada obilježava svake godine od 2004.", istaknuo je.

"Afirmirajući antifašističke temelje moderne Hrvatske mi smo također odbacili sve oblike totalitarnih režima. Osudili smo svaku vrstu radikalizma i ekstremizma, kao i sve oblike rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije", rekao je na konferenciji "Novi svijet, novi mir" Sanader, te na kraju govora podsjetio na riječi bivšeg premijera Yitzhaka Rabina, koji je kazao: "Mira ne može biti bez partnera usmjerenih na mir".

"Budimo svi partneri za mir i dajmo svoj doprinos stvaranju novog svijeta mira, slobode, pravde, dijaloga i prosperiteta", zaključio je svoj govor predsjednik hrvatske Vlade.

Sanader je prije početka konferencije u Tel Avivu razgovarao s izraelskim predsjednikom Simonom Peresom. Sanader i Peres razgovarali su o stanju na Bliskom istoku, te nastojanjima da se u što skorije vrijeme dođe do trajnog mira u regiji. Hrvatski premijer domaćina je obavijestio i o nastojanjima Hrvatske za ulazak u euroatlanske integracije.

Sanader bi se tijekom dana trebao sastati s visokim izraelskim političarima, premijerom u odlasku Ehudom Olmertom, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, te gradonačelnikom Jeruzalema Urijem Lupolianskim. Sanader će dobiti i odlikovanje Najviši viteški red Jeruzalema.



Pisane vijesti