Predsjednik Vlade: Hibridno medijsko djelovanje jedna od glavnih tema sastanka Istočnog partnerstva

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/24 studeni/foto EU Council.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas u Bruxellesu na 5. sastanku na vrhu Istočnog partnerstva.

Peti sastanak na vrhu Istočnog partnerstva bit će prigoda da šefovi država ili vlada iz država članica EU-a i šest istočnih partnerskih zemalja ocijene postignuća ostvarena od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015., s naglaskom na konkretnoj koristi koju su donijela građanima šest zemalja Istočnog partnerstva, Republike Armenije, Republike Azerbajdžana, Republike Bjelarus, Gruzije, Republike Moldove i Ukrajine. Razgovarat će se i o gospodarskom razvoju i boljim tržišnim mogućnostima, jačanju institucija i dobrog upravljanja, poboljšanju međusobne povezanosti, osobito u područjima prometa i energetike te poboljšanju mobilnosti i međuljudskih kontakata.

Uoči početka sastanka na vrhu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na zajedničku deklaraciju, usvojenu na jučerašnjem sastanku na vrhu Europske pučke stranke. Raspravu, koja je trajala tri sata, predsjednik Vlade ocijenio je sadržajnom.

„U Europskoj pučkoj stranci puno je partnera iz Gruzije, Ukrajine, Moldove, Azerbajdžana, Armenije i Bjelorusije. Neke stranke su u oporbi, a neke na vlasti i za nas je važno da one jačaju. Vidim da svi imaju želju da ostvare napredak u pogledu vrijednosti, ali i reformi kroz ovih 20 točaka koje su ključna tema današnjega sastanka, od prometnog povezivanja i gospodarskog upravljanja, do pravne sigurnosti. Kod nekih je nivo ambicije izražen poprilično, kod nekih je to malo sporije s obzirom da ne vide dinamiku odnosa s Unijom kao jedinu i ključnu orijentaciju“, pojasnio je predsjednik Vlade Plenković.

Osvrnuo se i na izvješće SOA-e o vezano uz stanje u Agrokoru, o kojem je jučer raspravljao saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja su relevantna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijske ugroze. Podsjetio je da je stanje u Agrokoru početkom godine zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. „Sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije“, naglasio je.

Predsjednik Vlade ocijenio je da se radi o bitno različitim stvarima kada su u pitanju jučerašnji sastanak saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i prognoze Europske komisije u kojima navode stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za rast gospodarstva.

„Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme“, kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran i konzistentan stav.
 
„Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije. Postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju, nastojat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo angažirani“, poručio je Plenković.

Upitan vodi li se u Hrvatskoj hibridni rat, predsjednik Vlade rekao da je glavna tema sastanka Istočnog partnerstva i hibridno medijsko djelovanje. „Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa“, zaključio je predsjednik Vlade.

 

Foto: Europska Unija / Hina 

Pisane vijesti | Andrej Plenković