Predsjednik Vlade: Hitrokracija u svakoj županiji

Premijer Ivo Sanader danas je otvorio 15 ureda Hitro.hr servisa, čime je taj Vladin servis za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s tijelima državne uprave otvoren u svim županijskim centrima.

ZAGREB, 20. veljače 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je otvorio 15 ureda Hitro.hr servisa, čime je taj Vladin servis za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s tijelima državne uprave otvoren u svim županijskim centrima.

Otvaranjem 15 ureda Hitro.hr. servisa dovodimo "hitrokraciju" u svaku županiju, istaknuo je premijer Sanader na svečanosti usporednog otvaranja servisa održanoj u Banskim dvorima, kojoj su uz članove Vlade i gospodarstvenike, bili nazočni i neki članovi diplomatskog zbora.

Sa današnjih 15 ureda, servis Hitro.hr dostupan je u 22 hrvatska grada u poslovnicama Fine, a putem Interneta dostupan je i u poduzećima, kao i domovima građana.

U servisu Hitro.hr poduzetnici i građani mogu dobiti usluge otvaranja tvrtke ili obrta, a u servisu ili putem Interneta dostupne su i usluge pregledavanja katastarskih čestica, prijave obrazaca Regos-a te prijave PDV-a.

Premijer Sanader najavljuje da će se uskoro predstaviti i nove internetske usluge - prijave i odjave zaposlenika, prijave poreza na dobit za poduzeća te za građane prijave poreza na dohodak.

U nešto manje od godinu dana, od svibnja prošle godine, kada je otvoren prvi servis Hitro.hr, do danas u osam ureda Hitro.hr servisa otvoreno je 1.100 novih tvrtki.

Premijer ističe da 90 posto korisnika servisa kaže da su njihova očekivanja ili premašena ili u potpunosti ispunjena.

Novi poduzetnici koji su proces registracije trgovačkog društva obavili putem Hitro.hr servisa daju mu visoke ocjene, a najzadovoljniji su transparentnošću postupka, bez mita i korupcije, ljubaznošću i stručnošću djelatnika te kvalitetnom pomoći oko ispunjavanja obrazaca, kazao je premijer, najavljujući skoro pokretanje i projekta smanjenja administrativnih opterećenja za poslovni sektor.

Premijer je podsjetio da su programom Vlade za razdoblje 2003.-2007. utvrđeni jasni ciljevi pod zajedničkim nazivnikom e-Hrvatska, projektom koji želi javnu upravu učiniti transparentnom, brzom i učinkovitom.

Istaknuo je da programom Hitro.hr možemo biti ponosni ne samo na lokalnoj razini, već i u okvirima EU, a nedavno je predsjednik Europske komisije od članica EU zatražio da do 2007. otvore tzv. one-stop-shopove, ono što je Hrvatska provela Hitro.hr programom.

I od predsjednika Europske komisije Barrosa dobili smo najveće ocjene i pohvale, jer projekti koje smo realizirali u sklopu Hitro.hr programa potpuno zadovoljavaju stroge kriterije Europske komisije, kazao je premijer.

Otvarajući urede Hitro.hr servisa u Čakovcu, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krapini, Kutini, Pazinu, Požegi, Puli, Sisku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Virovitici i Zadru, premijer je i danas opetovao poruku - birokracija je prošlost, zaboravite birokraciju, dobrodošli u "hitrokraciju".

Otvaranje 15 ureda Hitro.hr servisa započelo je prolaskom kroz "klasične", stare urede, prepune registratora, s radnim stolom sa starim telefonom i pisaćom mašinom te službenicom koja plete, a ispred nje natpis "Pauza". Samo otvaranje potrajalo je devet minuta koliko je, ističu iz Vlade, potrebno za prvi kontakt na šaletrima Fine za prve upute kako najučinkovitije komunicirati s državnom upravom, a nakon toga izišlo se kroz posve preuređen prostor, uz svjetlosne efekte, kompjutere i nasmješene službenice.



Pisane vijesti