Predsjednik Vlade: Hrvatska spremna za novi iskorak

Hrvatska je spremna za novi iskorak, za hrabro suočavanje s izazovima, poručio je danas premijer Ivo Sanader zaključujući Nacionalnu konferenciju "Hrvatska prema gospodarstvu znanja".

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska je spremna za novi iskorak, za hrabro suočavanje s izazovima, poručio je danas premijer Ivo Sanader zaključujući Nacionalnu konferenciju "Hrvatska prema gospodarstvu znanja".

Potrebno je da u Hrvatskoj gradimo društvo povjerenja, kazao je premijer navodeći tri ključne zadaće koje stoje pred Hrvatskom - počistiti, urediti, otvoriti.

Počistiti znači završiti s tranzicijskim procesom, kao što su proces privatizacije, reforma javne uprave i sl. Urediti znači stvoriti novi sustav institucija, vladavinu prava, prilagodbu mnogih gospodarskih i industrijskih grana, mijenjanje gospodarske strategije i okruženje, gdje se država što više treba maknuti s puta. Otvaranje znači iskoristiti mogućnosti EU, te osmisliti velike nacionalne projekte razvitka, ponovno graditi pobjednički mentalitet, široko otvoriti vrata poduzetništvu utemeljenom na znanju, rekao je premijer.

Napominjući kako su i sudionici konferencije poručili da treba misliti brzo, a ne samo djelovati, Sanader je istaknuo i kako u umreženom svijetu nacionalni identitet može i mora biti vrijednost koja integrira. Vrijeme je da Hrvatska krene tim putem, nemamo vremena za sitne korake i promjene, poručio je.

Kao četiri ključne činjenice navodi selektivnost, jer se više nitko, ni država, ni tvrtke ne bave svim i svačim, potom fleksibilnost, promjene i novi pogled na gospodarstvo, te aktivnost koja podrazumjeva i ubrzanje procesa donošenja odluka.

Premijer je istaknuo da je potrebno imati hrabru viziju, ali i naglasio da Hrvatska može biti zadovoljna ima li se na umu koliko će i iduće, te koliko je proteklih godina ulagala u saniranje ratnih šteta.

Iduće godine, 11 godina nakon rata iz proračuna će se za to izdvojiti sedam milijardi kuna, a dodaju li se i druge institucije to je 10 milijardi. Što bi bilo da mi tih 1,5 milijardi eura možemo usmjeriti u obazovanje, tehnologiju, klaster, itd., upitao je premijer.

Podsjetio je i da će Hrvatska morati u BDP uvrstiti i sivu ekonomiju, što će prema procjenama BDP povećati za oko 15 posto.

U vrlo opširnoj raspravi tijekom konferencije uz znanje načešće spominjane riječi bile su obrazovanje, inovacije, istraživanje i razvoj, nove tehnologije.

Dobro je da se povela rasprava o ulozi znanja, ali Hrvatskoj treba i politika koja će koristiti znanje, jer ni državu se ne može voditi bez znanja, istaknula je predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Da bi se u Hrvatskoj ostvario razvoj utemeljen na znanju, Pusić ističe potrebu da država više ulaže u obrazovanje, od sveučilišta i gospodarstva traži osiguranje primjenjivosti znanja u gospodarstvu, te koordinaciju svih koji imaju ideja o primjeni znanja.

U raspravi je također upozoreno i na značaj reforme pravosuđa, stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja i povjerenja, značaj informacijskog društva, itd.



Pisane vijesti