Predsjednik Vlade: Hrvatski pregovori s EU gotovi do 2008.

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je da hrvatski pregovori s Europskom unijom napreduju jako dobro, te je uvjeren da će taj posao biti završen do kraja 2008. kada se mogu očekivati i rješenja za europski ustav i institucionalnu krizu unutar Unije, u intervjuu za Vjesnik koji će biti objavljen u subotu povodom 50. obljetnice EU-a.

ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je da hrvatski pregovori s Europskom unijom napreduju jako dobro, te je uvjeren da će taj posao biti završen do kraja 2008. kada se mogu očekivati i rješenja za europski ustav i institucionalnu krizu unutar Unije, u intervjuu za Vjesnik koji će biti objavljen u subotu povodom 50. obljetnice EU-a.

Ocjenjujem da pregovori idu dobro, "imamo sjajan pregovarački tim, dobru nadstranačku suradnju u Nacionalnom odboru, ministarstva dobro rade i svi resorni ministri i njihovi suradnici su apsolutno angažirani i do kraja privrženi toj zadaći. Siguran sam da možemo završiti pregovore do kraja 2008.", izjavio je Sanader.

Na pitanje vjeruje li da će institucionalna kriza i kriza europskog ustava biti uskoro prevladane, Sanader je odgovorio da je, poznavajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, "uvjeren da će ona tražiti najbolja rješenja".

"Angela Merkel je vrlo ambiciozna kancelarka i političarka koja će učiniti sve i za svog predsjedanja, što već čini, ali i za iduća tri predsjedništva - portugalskog, slovenskog i francuskog. Bit će sigurno jedna od ključnih osoba koja će odlučivati o europskom ustavu i institucionalnim rješenjima. Znam da će ta rješenja biti gotova do kraja 2008. i početka 2009. godine", istaknuo je hrvatski premijer.

Govoreći o berlinskoj deklaraciji, koja će na neki način progovoriti i o budućnosti Europske unije, a koja će biti usvojena ovaj vikend u glavnom gradu Njemačke na summitu EU-a, Sanader je kazao da od nje očekuje "odlučnost da se riješe ustavna i institucionalna pitanja".

"Ona ne moraju biti uvjet za naše članstvo, ali je jako važno da se to ostvari. Puno nam je draže ući u EU koja je riješila svoje institucionalne probleme, nego da ih nije riješila", rekao je hrvatski premijer.

Hrvatski je premijer ocijenio i da je stvaranje Europske unije prije 50 godina bio najbolji odgovor na europsku povijest, koja je često bila prepuna ratova, konflikata među narodima, a i genocida.

"EU, koja je počela vrlo neambiciozno prije pedeset godina, praktički je sjajan odgovor na tu povijest", kazao je Sanader napominjući da je suradnja europskih zemalja na visokoj razini i da je Unija izuzetno pridonijela miru i prosperitetu zadnjih 50 godina.

Prema njemu, najvažniji razlog postojanja Unije i europskih integracija je velika želja svih u Europi da se prošlost nikad ne ponovi. "Ako narodi u Europi žele izbjeći takvu budućnost kakva je bila prošlost, onda Europska unija i europske integracije nemaju alternative", dodao je.

Kako je ocijenio, u EU jednaku šansu imaju i male i velike države. "U tom smislu Hrvatska podržava ovaj povijesni projekt koji ima šansu samo ako se temelji na ravnopravnosti svih europskih naroda, bili oni mali, srednji ili veliki, i svih država", kazao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti