Predsjednik Vlade i ministri u primoštenskom zaleđu

Hrvatski premijer Ivo Sanader i ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta posjetili su popodne Primošten Burni u zaleđu Primoštena, gdje tamošnja Poljoprivredna zadruga, u suradnji sa splitskim Institutom za jadranske kulture, podiže novi maslinik na površini od 53 hektara.

PRIMOŠTEN, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta posjetili su popodne Primošten Burni u zaleđu Primoštena, gdje tamošnja Poljoprivredna zadruga, u suradnji sa splitskim Institutom za jadranske kulture, podiže novi maslinik na površini od 53 hektara.

Premijer Sanader zasadio je na predjelu "ograđenice" jednu od 3000 sadnica maslina, koliko ih je Poljoprivrednoj zadruzi Primošten Burni donirala Šibensko-kninska županija u sklopu Programa poticanja podizanja višegodišnjih nasada.

"Jedan od najvećih prioriteta hrvatske Vlade je poticanje poljoprivredne proizvodnje u svim dijelovima zemlje, a u Dalmaciji je to prije svega sadnja maslina i vinove loze. Zato smo danas došli dati potporu ovom projektu, koji nije spektakularan događaj u medijskom smislu, ali je spektakularan u egzistencijalnom smislu, u naporima da se Dalmacija vrati svojim korijenima. A upravo su masline i maslinovo ulje proizvodi koji su danas sve popularniji u svijetu. Poljoprivreda je naše trajno opredjeljenje. Ne možemo vratiti 200.000 hektara vinograda, koliko ih je Hrvatska imala krajem 19. stoljeća, ali možemo u idućih nekoliko godina, u okviru Programa podizanja višegodišnjih nasada koji je Vlada donijela lani u Požegi, zasaditi što više maslina i vinove loze", rekao je Sanader.

Na novinarsko pitanje da komentira "reakciju Katoličke crkve koja se danas ogradila od tvrdnji iznesenih u nekim medijima da će surađivati s Vladom u hvatanju Ante Gotovine u okviru Vladina akcijskog plana", premijer je odgovorio da je "netko plasirao u medije nešto što nije točno".

"Vlada je to demantirala jučer, ako treba demantirat ćemo i sutra. Crkva nema veze s tim", rekao je Sanader.



Pisane vijesti