Predsjednik Vlade i župan Posavec o osnivanju veleučilišta u Čakovcu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_i_zupan_posavec_o_osnivanju_veleucilista_u_cakovcu.jpg

"Međimurje i Čakovec zaslužuju veleučilište i stvoreni su svi uvjeti da od jeseni veleučilište počne raditi",

ZAGREB,26. lipnja 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Banskim dvorima primio župana Međimurske županije Josipa Posavca s kojim je razgovarao o inicijativi za osnivanje veleučilišta u Čakovcu, koje bi, odobri li to Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, na jesen trebalo početi s radom.

Sanader je nakon sastanka novinarima izjavio da Vlada podupire osnivanje veleučilišta, polazeći od potrebe za ravnomjernim razvojem svih hrvatskih županija.

Istaknuo je da Međimurska županija ima potencijale za veleučilište, posebno zbog potrebe da mladi iz te županije više ne moraju odlaziti studirati u druge sredine.

Napomenuo je da je nakon osnivanja veleučilišta u Kninu, Vukovaru, Požegi i Gospiću mnogo mladih ostalo studirati u svojim mjestima.

"Međimurje i Čakovec zaslužuju veleučilište i stvoreni su svi uvjeti da od jeseni veleučilište počne raditi", rekao je Sanader.

Ministar obrazovanja Dragan Primorac kazao je da je projekt osnivanja veleučilišta u skladu s Vladinom politikom povećanja broja studenata i skraćivanja vremena studiranja.

Izvijestio je da bi čakovečko veleučilište imalo tri stručna studija - strojarstvo, računarstvo i građevinarstvo - koja su itekako potrebna i Međimurju i Hrvatskoj radi kvalificirane radne snage.

Na lokalnoj je samoupravi, rekao je Primorac, da osigura prostor, kadrove i kvalitetu studija.

Župan Posavec istaknuo je da rastuće međimursko gospodarstvo treba stručne kadrove, a cilj je, kaže, i zadržati mlade Međimurce u njihovim sredinama, te omogućiti da Hrvati koji žive preko granice, u Sloveniji i Mađarskoj, dođu studirati u Međimurje.



Pisane vijesti