Predsjednik Vlade: Interes Hrvatske da nastavak privatizacije Ine bude transparentan

ZAGREB, 16. srpnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je interes Hrvatske da nastavak privatizacije Ine bude transparentan, da postupak, nakon objave MOL-a da će dati javnu ponudu za dionice Ine, ide preko Hanfe, te da će Vlada pratiti razvoj događaja i napraviti što je najbolje za Hrvatsku.

Interes za Hrvatsku i Inu je da se ostvare takvi odnosi u Hrvatskoj koji će biti transparentni i koji će nam pomoći da možemo kontrolirati situaciju, kazao je Sanader odgovarajući u Banskim dvorima na pitanje gdje je interes Hrvatske u nastavku privatizacije Ine, te nekim ocjenama da je INA upala u igru između MOL-a i OMV-a.

Premijer je podsjetio da u listopadu ove godine istječe rok iz ugovoru iz 2002. godine, koji je dogovorila bivša Račanova vlada, nakon kojeg Vlada gubi pravo da MOL dionicama Ine raspolaže samo uz suglasnost Vlade.

"Želimo vidjeti možemo li i na koji način ostvariti kontrolu nad tim procesom", kazao je, podsjećajući da po Zakonu o privatizaciji Ine treba ići u njenu daljnju privatizaciju kroz prodaju dionica ili zamjenu dionica.

MOL je najavio da će dati dobrovoljnu javnu ponudu za dionice Ine, podsjetio je premijer, ističući da sada sve ide preko Hanfe.

"To je prvi put da se u Hrvatskoj uspostavila takva struktura i vrlo sam ponosan na tu strukturu, jer da nismo ustrojili Hanfu tko bi kontrolirao to tržište", kazao je premijer.

MOL u roku mjesec dana od najave treba podnijeti Hanfi zahtjev za odobrenjem objave javne ponude i kada taj rok istekne izići s ponuđenom cijenom.

"Nema obveze da se po toj cijeni koju MOL ponudi i prodaje dionica. Nitko nema obvezu prodati dionice", istaknuo je premijer.

Ponavljajući kako će Hanfa voditi igru, poručio je da će Vlada pratiti razvoj događaja te napraviti ono što je najbolje za Hrvatsku.

Odgovarajući na pitanja novinara, Sanader je kazao da nakon što je MOL najavio da će dati dobrovoljnu javnu ponudu, nema više pregovora s MOL-om (o mogućoj zamjeni dionica).

Korist od sadašnje situacije vidi u činjenici što cijene dionica rastu, što su cijene veće nego što su bile jučer i vjerojatno će biti još više za koji tjedan.

Na upit da li je moguća situacija da se do listopada Vlada i MOL ne dogovore o zamjeni dionica, a MOL svojih 25 posto proda OMV-u, te OMV proda MOL-u 20 posto koliko ima u mađarskoj tvrtki, Sanader je rekao da je i to moguće.

Svejedno je tko će biti titular, ali nam nije svejedno kako će na kraju ispasti situacija za Hrvatsku, jer želi ostvariti što bolju cijenu, kazao je.

U polemike MOL-a i OMV-a, premijer nije želio ulaziti. "Ne želim ulaziti, ne želim komentirati što MOL i OMV rade", rekao je.

Na upit o procjeni Europske komisije da bi spajanje OMV-a i MOL-a stvorilo nekonkurentno tržište, Sanader je rekao da se u tom dijelu slaže s Komisijom, ali da s EK nisu razgovarali o tome.

Odgovarajući na više upita vezanih uz energetiku, Sanader je rekao da će Vlada već sutra otvoriti javnu raspravu o tome. "Osobno sam za to da idemo što prije u LNG", rekao je premijer.

Istaknuo je da je za to i da se ide i u drugi dobavni pravac plina, da će se zato što prije graditi plinovod Slavonski Brod - mađarska granica, a razgovarat će se i o trećem dobavnom pravcu za plin, a to je pravac koji ide iz Kaspijskog mora preko Albanije u Italiju.

Naglasio je da Vlada želi ponovno reaktivirati Družbu Adria, a na upit o mogućoj gradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj kazao da više nema tabu tema.

Odbacio je pak sve rasprave o tome gdje bi ona mogla biti izgrađena, jer još nije donijeta odluka ni hoće li je biti.

"Nema šanse da se danas razgovara o tome gdje bi bila, kad nismo donijeli odluku o tome hoće li je biti", rekao je.

Ponovio je da Vlada mora voditi računa o tome da je dostupnost energije ustavna kategorija, te da je na državi i Vladi da je osigura.



Pisane vijesti