Predsjednik Vlade Ivo Sanader na 8. kongresu Slovenske demokratske stranke

Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sudjelovao je u subotu na 8. kongresu Slovenske demokratske stranke koji počeo u Portorožu, a tijekom jutra neformalno će se sastati i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, predsjednikom te stranke koja je prošle jeseni pobijedila na parlamentarnim izborima.

PORTOROŽ, 14. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sudjelovao je u subotu na 8. kongresu Slovenske demokratske stranke koji počeo u Portorožu, a tijekom jutra neformalno će se sastati i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, predsjednikom te stranke koja je prošle jeseni pobijedila na parlamentarnim izborima.

U delegaciji HDZ-a koja sudjeluje na Kongresu su i ministar kulture i član Glavnog odbora HDZ-a Božo Biškupić te potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

Obraćajući se sudionicima Kongresa stranke koja je, kako je rekao, sestrinska stranka HDZ-a, Sanader je istaknuo da je Slovenska demokratska stranka na prošlogodišnjim izborima postigla impresivan uspjeh i postala najveća politička snaga u Sloveniji.

"Slovenska demokratska stranka je primjer da ozbiljan rad i ozbiljna politika uvijek donose rezultat, a to je i naše iskustvo u HDZ-u", rekao je Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a rekao je u pozdravnim riječima delegatima SDS-a da ga sa sadašnjim slovenskim premijerom i predsjednikom SDS-a veže dugogodišnje političko prijateljstvo koje im sada kao predsjednicima Vlada omogućuje i bolju suradnju u korist dviju država.

Slovenci i Hrvati imaju tradiciju stoljetne suradnje na različitim područjima. Hrvati i Slovenci uvijek su bili prijatelji, rekao je Sanader, što su delegati najveće stranke u sadašnjoj slovenskoj koalicijskoj Vladi popratili aplauzom.

Sanader je također istaknuo da je između RH i Slovenije mnogo više zajedničkih stvari koje ih povezuju, od onih nekoliko otvorenih pitanja, te da su Slovenci i Hrvati bili najbliži i u vrijeme bivše zajedničke države u kojoj su djelovali.

"Isto tako dijelit ćemo zajedničku budućnost u EU i NATO savezu kao što smo bili povezani i u prošlosti", rekao je Sanader.

Predsjednik HDZ-a istaknuo je da je Slovenija već ostvarila dva povijesna cilja: ušla je u EU i NATO, na čemu joj je Sanader čestitao.

"To je put kojim želi ići i Hrvatska", rekao je Sanader.

U izlaganju je istaknuo da je Hrvatska svjesna slovenske potpore i prijateljstva koje pokazuje i sada kad se zauzima za što brži početak pregovora RH s EU.

Govoreći o odnosima dviju država i putu prema integracijama, Sanader je istaknuo da je uvijek govorio kako se odlučnost u približavanju integracijama isplati, te da integracija Europe nema alternative.

Sanader je delegatima izbornog kongresa Slovenske demokratske stranke zaželio uspješan rad.



Pisane vijesti