Predsjednik Vlade: Izmjenama ZERP-a protiv diskriminacije hrvatskih ribara

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras kako će se najavljene izmjene Saborske odluke o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) voditi idejom da se hrvatski ribari ne smiju diskriminirati te da se sačuvaju ribolovni resursi na Jadranu.

ZAGREB, 6. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras kako će se najavljene izmjene Saborske odluke o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) voditi idejom da se hrvatski ribari ne smiju diskriminirati te da se sačuvaju ribolovni resursi na Jadranu.

"Međustranačkim dogovorom ići će se prema izmjeni odluke ZERP-a na način da se hrvatski ribari ne smiju diskriminirati. Znači poći će se od principa nediskriminacije i zoniranja Jadrana tako da sačuvamo ribolovne resurse", rekao je premijer Sanader gostujući u Dnevniku Nove TV.

Najavio je kako će hrvatska Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku da "Vladina radna skupina pripremi podlogu prijedloga za međustranačku radnu skupinu u parlamentu, koja bi trebala usuglasiti izmjene ZERP-a".

Takva odluka donesena je na današnjem sastanku u Vladi, uz suglasnost svih parlamantarnih stranaka, kazao je premijer, dodajući kako će i o toj odluci Hrvatska obavijestiti europske partnere.

"Budući da smo zemlja koja pregovara s Unijom, dakle zemlja koja ima veći status nego zemlja kandidat, istodobno ćemo obavijestiti i države članice EU i Europsku komisiju o našoj namjeri", kazao je Sanader.

Premijer je ponovio da će šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu uputiti prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, Vincenta Degerta, u vezi s proglašenjem ZERP-a, ali i neprimjerene (Degertove) izjave kako će od zagrebačkog Županijskog suda zatražiti izvješće o puštanju iz pritvora saborskog zastupnika Branimira Glavaša.

"To je nedopustivo i neprimjereno i prelazi sve granice dobre prakse, pa i Bečke konvencije i to nećemo tolerirati. Zato ću večeras uputiti pismo Barrosu u kojem ću ga upozoriti i oštro prosvjedovati", kazao je Sanader.

Dodao je kako će razmisliti hoće li o "nedopustivom ponašanju gospodina Degerta pismo uputiti i svim članovima Europskog parlamenta".

Ponovio je kako Hrvatska s Italijom i Slovenijom nema nikakvog potpisanog sporazuma o neprimjenjivanju ZERP-a, te je istaknuo kako odluke o pojasevima koje su te zemlje naknadno proglasile, mijenjaju činjenično stanje iz lipnja 2004., kada je Hrvatska izvijestila zemlje EU-a da prema njima privremeno neće primjenjivati odredbe o ekološko-ribolovnom pojasu.

"Kao razlog naše promjene odluke o ZERP-u iz lipnja 2004. navedeno je da želimo izuzeti zemlje članice do završetka pregovora o partnerstvu u ribarstvu. Taj sporazum potpisuju zemlje ne članice s Unijom, a budući smo mi sada zemlja koja pregovara, Sporazum o partnerstvu u ribarstvu otpada i mi možemo pregovarati samo o ribarstvu, jer EU ima zajedničku politiku o ribarstvu", izjavio je Sanader.



Pisane vijesti