Predsjednik Vlade: jačati socijalno partnerstvo i bipartizam

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_jacati_socijalno_partnerstvo_i_bipartizam.jpg

ZAGREB, 5. svibnja 2008. (Hina) - Socijalno partnerstvo nije moda nego nužnost za jačanje konkurentnosti i gospodarske pozicije Hrvatske, a unutar njega posebno treba jačati bipartitne odnose poslodavaca i sindikata, ocijenio je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader na današnjem skupu 'Razgovori u HUP-u'.

Taj skup na temu 'Poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva' u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca okupio je predstavnike Vlade, poslodavaca i sindikata.

Ne bi bilo dobro, rekao je premijer Sanader, da se u Hrvatskoj uvede praksa po kojoj Vlada mora arbitrirati između sindikata i poslodavaca, kao što bi se moglo dogoditi po pitanju minimalne plaće, ako se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. svibnja.

Najbolje bi bilo, dodao je, kad bi se poslodavci o tom i drugim pitanjima mogli bipartitno dogovoriti. Ako to ne ide Vlada bi mogla prihvatiti inicijativu sindikata da u slučajevima nepostizanja dogovora s poslodavcima u roku devet mjeseci razriješi situaciju svojom odlukom.

Premijer Sanader je posebnom slabošću unutar socijalnog dijaloga u Hrvatskoj označio nedovoljno razvijen bipartitni sektorski dijalog te pozvao HUP i sindikate da pokušaju pitanja iz radnih odnosa rješavati granskim kolektivnim ugovorima.

Premijer Sanader je na skupu naglasio opredjeljenje Vlade za nastavkom politike očuvanja makroekonomske stabilnosti te izjavio da Vlada podržava obranu čvrstog tečaja kune i da izvoznicima treba pomoći na drugi način.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak istaknuo je da su dobro uređeni radno-socijalni odnosi ključni za konkurentnost.

Prema njegovim riječima, njih treba promatrati u svjetlu nekoliko bitnih činjenica, kao što su visoka porezna opterećenja i stope doprinosa i izražena razina socijalnih prava za koje je pitanje mogu li se održati.

Član Izvršnog odbora HUP-a Ivica Mudrinić ocijenio je da u Hrvatskoj postoji tihi konsenzus o tome da nakon stvaranja i obrane države nije uspostavljen vrijednosni sustav potreban za razvoj.

Upozorio je da će Hrvatska sve više biti izložena globalnih gospodarskim tokovima te da bi se, ne uspostavi li povoljne uvjete privređivanja, uz nedostatak stranih ulaganja mogla suočiti i sa odljevom domaćeg kapitala.



Pisane vijesti