Predsjednik Vlade Milanović i potpredsjednik Mimica s potpredsjednikom EK Šefčovičem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas, u Banskim dvorima, s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom Europske unije za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem.

Razgovarali su o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Potpredsjednik Europske komisije Šefčovič čestitao je Hrvatskoj na velikom uspjehu koji je postigla zadovoljivši sve uvjete za članstvo u EU. „Hrvatski primjer predstavlja simbol cijeloj regiji, koji govori da je teško, ali je moguće“, rekao je potpredsjednik Europske komisije. Naglasio je spremnost Komisije da i dalje pomogne Hrvatskoj u svim aspektima punopravnog članstva.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je, nakon ulaska u EU, prvi hrvatski cilj uključivanje u Schengen. „Vjerujem da možemo puno pridonijeti u kontroli zajedničke granice“, rekao je premijer Milanović.

Tijekom posjeta Vladi, potpredsjednik EK sastao se i s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom. Čestitao je hrvatskoj Vladi i potpredsjedniku Mimici na budućoj funkciji europskog povjerenika za zaštitu potrošača. Potpredsjednik Mimica istaknuo je da se Hrvatska aktivno spremala za razdoblje članstva te da će u donošenju odluka vezanih uz europska pitanja odsada biti uključen i Hrvatski sabor, što će povećati legitimnost i transparentnost čitavog procesa.

Za Hrvatsku i Europsku uniju od 1. srpnja slijedi novo razdoblje odnosa u kojem će Hrvatska po prvi put sjediti ravnopravno za stolom s ostalim članicama Unije, što je važan trenutak za obje strane.



Pisane vijesti