Predsjednik Vlade Milanović o BDP-u: Sljedeće godine očekujemo rast

Slika /Vijesti/2014/Studeni/28 studeni/plat.jpg

Predsjednik Vlade RH Milanović obišao je novoizgrađenu Transformatorsku stanicu Plat kod Dubrovnika, objekt vrijedan 350 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas, nakon obilaska novoizgrađene Transformatorske stanice Plat:  „Ovo je jako važan objekt, vrijedan 350 milijuna kuna, na samom jugu Hrvatske koji je dalek i koji je jako važan iz niza emocionalnih razloga“, izjavio je predsjednik Vlade naglasivši  da je sve ovdje skuplje graditi. 

„Ovo će osigurati puno bolju opskrbu Dubrovnika električnom energijom, neće više biti iskakanja opskrbe. Radi se o jednom vrhunskom objektu, po najvišim kriterijima, s dosta hrvatske tehnologije. Dakle, ima nešto njemačke i puno hrvatske, našeg znanja i naše pameti. I to je ono što promoviramo po svijetu gdje god idemo i gdje god to ima smisla raditi“, dodao je premijer.

Na novinarski upit o prvoj procjeni pada BDP-a i u trećem tromjesečju, predsjednik Vlade Milanović je odgovorio: Sljedeće godine očekujemo rast, očekuje ga i Europska komisija, izvoz raste, doprinos tome je i ovdašnja industrija, turizam, što nije klasičan robni izvoz, nego usluge. Da bismo imali gospodarski rast nedostaju nam investicije poput ove, a sljedeće godine će ih biti više. Na kraju dolazi osobna potrošnja, ne možete ljude natjerati da troše dok su nesigurni, naprosto psihološki nisu sigurni da će biti bolje, ali ovaj optimizam mi daje podatak da nam izvoz roba, pa i proizvoda koji su ugrađeni u ovakve objekte, a to su stvari koje Hrvatska izvozi i to je ono što, mimo turizma i onog što ovdje prodajemo, doprinosi rastu hrvatskog izvoza,  a to je natjecanje na europskom tržištu gdje nema državnih potpora. Dakle, koliko si dobar, toliko se prodaš i to ohrabruje, to je jako dobro i više nije samo turizam", zaključio je premijer.

Pisane vijesti