Predsjednik Vlade Milanović s predsjednikom Slovačke Republike Gašparovičem

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_s_predsjednikom_slovacke_republike_gasparovicem.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s predsjednikom Slovačke Republike Ivanom Gašparovičem. Sastanku je nazočio i potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a u slovačkom izaslanstvu bili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák te ministar gospodarstva Tomáš Malatinský. Dva su izaslanstva razgovarala o političkoj i gospodarskoj situaciji u Europi i regiji, s posebnim naglaskom na odlične bilateralne odnose između Hrvatske i Slovačke.

Naša članstva u NATO-u, a skorim ulaskom Hrvatske i u Europskoj uniji, temelj su za još jaču suradnju, istaknuo je predsjednik Slovačke Gašparovič. U tom kontekstu naglašena je važnost jučerašnjeg Hrvatsko-slovačkog gospodarskog foruma, gdje su istaknute brojne mogućnosti za suradnju, posebice u području energetike, infrastrukture, prometa, zaštite okoliša i turizma. Stoga je i na današnjem sastanku bilo riječi o nužnosti proširenja područja i intenziteta gospodarske suradnje i međusobnih investicija.

Govoreći o investicijama, premijer Milanović izdvojio je trenutne strateške infrastrukturne projekte za Hrvatsku, a to su riječka luka i izgradnja, odnosno modernizacija, željezničke pruge od Rijeke prema unutrašnjosti, od koje će imati koristi sve države srednje Europe, uključujući Slovačku. Ovom je prigodom također zahvalio Slovačkoj Republici na najbržoj ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji.



Pisane vijesti