Predsjednik Vlade Milanović: Stambeni krediti ubuduće u kunama

Slika /Vijesti/2015/siječanj/22 siječanj/JKP_3404.jpg

Premijer Milanović izvijestio je da su izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upućene u Hrvatski sabor. „Ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada. Banke neće biti ugrožene. To garantiram“, naglasio je.

Na početku današnje 208. sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izvijestio je da su izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upućene u Hrvatski sabor, izrazivši nadu da će ih Sabor u petak izglasati jednoglasno. „Time smo riješili jedan dio problema na godinu dana. Međutim, ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada, bez ulaženja u to tko je kriv i odgovoran što se dogodilo 2005. ili 2006. godine i zašto se ranije nije reagiralo“, kazao je premijer Milanović. „Hrvatska je u ovom trenutku jedna ili jedna od dvije - tri države u svijetu u kojoj postoji sindrom da ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina koje su kupili realno pada. To nema nigdje. Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima. To aktivno razmatramo“, dodao je. Naglasio je da banke neće biti ugrožene. „To garantiram. Nisu bile do sada, neće biti niti ubuduće, ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti“, rekao je. Predsjednik Vlade je ustvrdio da Hrvatska neće žuriti u eurozonu. „Jednog dana ćemo biti članica eurozone. Mogu reći da, dok sam predsjednik Vlade, nećemo juriti u eurozonu“. Pojasnio je da se prema kuni koju imamo već dvadeset godina ponašamo kao da nije naša valuta. „Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti koje možemo regulirati posebnim zakonom budu u kunama. To je nešto o čemu se trebalo razmišljati prije sedam, osam, devet godina, ali su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljniji kredit i onda to tako završi“, kazao je predsjednik Vlade i zaključio: „Srećom smo tu stavili točku i počeli donositi takvu vrstu odluka. Netko će reći da su populističke, a ja kažem da su ovom slučaju nužne i neizbježne“.
 
Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je da se odredbe Pomorskog zakonika usklađuju s određenim primjedbama Europske komisije. „Radi se o liberalizaciji i manje administracije za vlasnike brodova i brodica. Umjesto pet računa plaćaju jedan“, kazao je ministar, dodavši da su njihovi troškovi smanjeni za desetak milijuna kuna godišnje. „S druge strane državna tvrtka Plovput d.o.o. također podnosi  dio tereta, tako da jedan dio prihoda koji je prije bio namijenjen Plovputu d.o.o. sad ide direktno u državni proračun“, rekao je ministar Hajdaš Dončić, pojasnivši da će državni proračun biti bogatiji za deset milijuna kuna.
 
Prihvaćeno je Izvješće o provedbi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. „Utvrdili smo da prikupljenih potpisa ima više od 464.926 i o tome izvještavamo Hrvatski sabor“, izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk.
 
Donesena su rješenja o istovremenom raspuštanju gradskih odnosno općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika. Rješenja o raspuštanju gradskih vijeća i razrješenju gradonačelnika i njihovih zamjenika donesena su za gradove: Rab, Pag, Hvar, Dubrovnik, Omiš, Korčulu, Novi Marof, Sveti Ivan Zelinu i Zlatar. Također, bit će raspuštena općinska vijeća i razriješeni općinski načelnici te njihovi zamjenici u općinama: Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda te Gundinci. Ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je da završetkom kalendarske 2014. godine sedamnaest jedinica lokalne samouprave nije donijelo proračun sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi. Dodao je da će se za navedene gradove i općine imenovati povjerenici te će se, nakon isteka roka koji je predviđen za pokretanje upravnog spora, raspisati izvanredni izbori.
 
Donesena je i Odluka o pružanju humanitarne pomoći Ukrajini. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izvijestila je da Europska unija organizira pružanje ove humanitarne pomoći koja će se 27. siječnja 2015. godine transportirati u Ukrajinu. „Ovdje se radi o pomoći osiguranoj od Državnog ureda za zaštitu i spašavanje te Ministarstva unutarnjih poslova“, kazala je prva potpredsjednica Vlade, dodavši da je ukupna vrijednost pomoći milion i sedamsto tisuća kuna u robi.
 
Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Plana provedbe Specifičnih preporuka za države članice 2014., za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2014. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je da je Izvješće o provedbi Plana provedbe Specifičnih preporuka za države članice 2014., drugo je po redu, a odnosi na tromjesečno razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2014. Izvješće daje pregled aktivnosti koje su poduzete u spomenutom razdoblju za svaki pojedini ključni element preporuke. „Preporuke se provode, ali nešto usporenije u odnosu na rokove koje smo zadali“, rekao je. Provedba aktivnosti iz preporuke 1 (održive javne financije) odvija se prema planu, uz mjestimična odstupanja. Između ostaloga, donesen je Pravilnik o proračunskom računovodstvu i računskom planu, Odluka o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi. U provedbi aktivnosti iz preporuke 2 (održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava) također ima određenih odstupanja. „Donijeli smo neke važne odluke koje nisu uvijek u suglasnosti s onim što Komisija traži“, kazao je. Potpredsjednik Vlade istaknuo je da Vlada trenutno ne planira ubrzavanje planiranog usklađivanja dobi za umirovljenje iznad 67 godina. Naglasio je da je napredak postignut u području tržišta rada i poslovnog okruženja. „U području boljeg upravljanja državnog imovinom, Vlada je na tragu novog načina biranja uprava javnih poduzeća, a to znači javnim natječajem ili angažmanom head hunting agencija“, ustvrdio je potpredsjednik Grčić, pojasnivši da će se na taj način minimizirati utjecaj politike. Potpredsjednik Grčić najavio je da će se ovih dana započeti i s izradom dvaju ključnih dokumenata, a radi se o nacionalnom programu reformi te programu konvergencije za idući ciklus, koji započinje u travnju. „I onda ćemo vidjeti što će eventualno biti nadograđeno u okviru ovih osam ključnih područja preporuka za naredno razdoblje“, zaključio je.
 

Pisane vijesti