Predsjednik Vlade: možda nam neće ni trebati nuklearna elektrana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_mozda_nam_nece_ni_trebati_nuklearna_elektrana.jpg

ZAGREB,12. lipnja(Hina) - Hrvatskoj možda neće ni trebati nuklearna elektrana, ako HEP-u osiguramo uvjete za novi razvojni i investicijski ciklus, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

Sanader je to rekao najavljujući donošenje energetske strategije u rujnu, na današnjoj sjednici Vlade, na kojoj je službeno HEP-u odobreno poskupljenje struje.

Sanader je kazao i kako će Vlada razmisliti o poticanju obnovljivih izvora energije, uvjeren da se takvi izvori mogu dobiti duž cijele jadranske obale.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je, pak, da poskupljenja od 1. srpnja neće biti za više od 47 posto, odnosno 959 tisuća kućanstava koja godišnje potroše manje od 2000 kilovatsati električne energije.

Struja će za pet posto poskupjeti za 163 tisuće kućanstava koja troše između dvije i 2,5 tisuće kilovatsati, deset posto za 148 tisuća kućanstava koja troše između 2,5 i tri tisuće kilovatsati, te 20 posto za preostalih 758 tisuća kućanstava s potrošnjom većom od 3000 kilovatsati godišnje.

Razliku do poskupljenja od 20 posto za sve korisnike HEP-u će platiti država, za što će se iz proračuna izdvojiti 166 milijuna kuna.

Šuker je kazao i kako će Vlada s HEP-om iz olakšica izdvojiti vikendice i stanove u kojima nitko ne stanuje, a za koje će struja također poskupjeti za 20 posto.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je da je struja posljednji put značajno poskupjela 2005., otkad su cijene energenata na svjetskim tržištima značajno porasle.

Naglasio je da je cilj poskupljenja da se HEP-u omogući pozitivno poslovanje i novi razvojno investicijski ciklus, koji bi, kaže Polančec do 2015. Hrvatskoj trebao osigurati samodostatnost u proizvodnji električne energije.

Odobreno poskupljenje na snagu će stupiti u srpnju, a prve veće račune građani će dobiti u kolovozu.



Pisane vijesti