Predsjednik Vlade na 3. konvenciji hrvatskih izvoznika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_3_konvenciji_hrvatskih_izvoznika.jpg

ZAGREB, 8. svibnja 2008. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg hrvatskog izvoznika u konkurenciji velikih tvrtki, koju je udruga Hrvatski izvoznici ove godine dodijelila prvi put.

Nagrade najboljim izvoznicima za 2007. uručene su na današnjoj 3. konvenciji Hrvatskih izvoznika.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago ocijenio je da izvoznici kao i cijelo gospodarstvo posluju u otežanim uvjetima poskupljenja ulaznih troškova poslovanja, posebice energenata i metala. Stoga, kako je rekao, izvoznici očekuju konkretne mjere usmjerene na pristupačnije cijene kapitala, razvoj financijskog tržišta, horizontalne potpore izvoznicima, jačanje pravne države i obrazovnu reformu.

U Hrvatskoj je 2004. godine bilo pet tisuća izvoznika, od kojih 40 posto pretežnih, a danas ih je 10 tisuća sa 60 posto pretežnih, naveo je Bago.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je uručio Zlatni ključ predsjednici Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordani Kovačević, ocijenio je da su ti podaci o povećanju broja izvoznika najbolji odgovor zagovarateljima slabljenja kune kao ključne mjere za pomoć izvoznicima.

Rast broja izvoznika, rekao je, dogodio se u uvjetima makroekonomske stabilnosti pa stoga Vlada daje punu potporu politici Hrvatske narodne banke u pogledu obrane čvrstog tečaja kune.

Upitan kako tumači rekordno nisku pokrivenost uvoza izvozom o čemu govore podaci službene statistike, Sanader je rekao da je glavni razlog tome povećanje uvoza.

Izvozi se više, ali pitanje je i što se uvozi te treba li nam razna "bofl" roba, ako imamo svoje, hrvatske proizvode, rekao je.

Upitan koje su konkretne mjere kojima Vlada može pomoći izvozu, Sanader je spomenuo današnje imenovanje ravnateljice Uprave za izvoz u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Najboljim izvoznikom u kategoriji malih poduzeća i dobitnikom zlatnog ključa u toj kategoriji proglašen je zadarski proizvođač preciznih visokobrzinskih elektromotora HSTEC, a među srednjim tvrtkama pobjednik je benkovački Metalni lijev.

Uz nagrade poduzećima prema njihovoj veličini, dodijeljeni su i zlatni ključevi najuspješnijim izvoznicima za deset najznačajnijih stranih tržišta za hrvatsko gospodarstvo, te za najperspektivnije tržište, kojim je ocijenjeno ono Ruske Federacije.

Najuspješnijim izvoznikom u Veliku Britaniju proglašena je Croatia Airlines, u Francusku Eko Međimurje, a u Mađarsku Končar mjerni transformatori. Tankerska plovidba dobitnica je nagrade Hrvatskih izvoznika za austrijsko tržište, za tržište Srbije to je Vetropack straža. AD Plastik dobitnik je zlatnog ključa za Sloveniju, osječki Kandit Premijer dok je Podravka osvojila zlatni ključ za Bosnu i Hercegovinu, a Benetton Croatia za Italiju.

Ericssonu Nikoli Tesli je uz ukupnu pobjedu među velikim poduzećima, pripao i zlatni ključ za Rusku Federaciju.



Pisane vijesti