Predsjednik Vlade na NATO Summitu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader sudjelovat će s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, 03. i 04. travnja 2009. godine, na obilježavanju 60-te obljetnice NATO saveza koji se održava u Francuskoj i Njemačkoj (Strasbourg i Kehl). Republika Hrvatska će tom prigodom na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza po prvi puta sudjelovati kao punopravna članica NATO-a.

Na ovom povijesnom događaju u izaslanstvu Vlade RH, uz premijera dr. sc. Ivu Sanadera biti će potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te ministar obrane Branko Vukelić.

Odmah po dolasku u njemački Baden Baden predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader susret će se sa predsjednikom Vlade Kanade Stephenom Harperom s kojim će razgovarati o vrlo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja, te njihovu unapređenju, kao i o zajedničkom sudjelovanju u mirovnim misijama NATO. Biti će to i prigoda za zahvalu na kanadskoj odluci o ukidanju viznog režima za građane Republike Hrvatske.

Nakon bilateralnog susreta, premijer Sanader će s predsjednikom Mesićem i čelnicima 28 zemalja članica NATO-a prisustvovati programu koji će upriličiti domaćini, kancelarka Savezne Republike Njemačke dr. Angela Merkel i predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy.

Drugog dana Summita, u subotu, 04. travnja, predsjednik Vlade Sanader će s predsjednikom Mesićem i šefovima država i vlada svih članica NATO-a sudjelovati u svečanom programu, na mostu Passarelle des deux Rivers, u kojem će simbolično prijeći sa njemačke na francusku stranu te sudjelovati u ceremoniji koju zajednički priređuju njemačka kancelarka dr. Merkel i francuski predsjednik Sarkozy.

Po završetku ceremonije simboličnog prelaska bit će održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na kojem će, nakon uvodnog obraćanja glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera, kancelarke Savezne Republike Njemačke dr. Angele Merkel te predsjednika Francuske Republike Nicolasa Sarkozya na radnom dijelu sastanka govoriti i predsjednik Mesić i premijer Sanader.

Nakon završetka NATO Summita, u Strasbourgu, predsjednici države i vlade održat će u press centru tiskovnu konferenciju za predstavnike medija.



Pisane vijesti