Oluja i žrtva hrvatskih branitelja trajna su nam inspiracija u izgradnji moderne Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/5 kolovoza/Oluja Knin/IMG_4402.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" predsjednik Vlade prigodno se obratio nazočnima na Trgu dr. Ante Starčevićevića u Kninu.

Govor predsjednika Vlade prenosimo u cijelosti:

"S izuzetnim osjećajem ponosa čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja, i to ovdje u Kninu, u povodu 23. obljetnice oslobađanja Zvonimira grada u veličanstvenoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo tih slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu, označili kraj rata i donijeli nam trajan mir.

Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, vrsnim zapovjednicima Hrvatske vojke i policije, slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio dotada okupiranih područja Hrvatske.

A kraljevski grad Knin – jedan od sjedišta hrvatske državnosti napokon je vraćen u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske.

Sjećanje na tu subotu, 5. kolovoza prije 23 godine i vijest o oslobađanju Knina, a potom i zauvijek urezano u sjećanje svih nas 6. kolovoza, sliku kada je prvi hrvatski predsjednik poljubio hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi, u svima nama i u našim srcima, izaziva neopisivo ushićenje i suze radosnice diljem Hrvatske jer smo znali da to znači kraj rata, kraj patnji našega naroda i skori povratak stotina tisuća prognanih svojim domovima.

Oluja je u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva, započete još u kolovozu 1990. godine u kolovozu i vojnički je porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima.

Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija.

Strateška promjena odnosa snaga, koju je donijela Oluja, omogućila je također slom opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela prijateljske nam Bosne i Hercegovine.

U konačnici, "Oluja" je omogućila i potpisivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

Danas se također prisjećamo i svih teških trenutaka Domovinskog rata – od Vukovara i Škabrnje do opsade Dubrovnika i napada na brojne druge hrvatske gradove i sela.

U mislima su nam i svi nestali stradalnici i civilne žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji, kao i svi branitelji koji su na svim ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države.

Svih njih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću ali i osjećajima ponosa, jer ni ti najteži trenutci nikada nisu slomili naš duh i vjeru u konačnu pobjedu, koju danas slavimo!

Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru, zahvaljujući našem jedinstvu obranili smo i oslobodili zemlju, a potom je i obnovili.

Sloga, ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju nam i danas biti poticaj da nastavimo predano raditi na izgradnji snažne i uspješne Domovine.

To podrazumijeva i dostojan život onih koji su bili spremni žrtvovati vlastiti život za svoje sugrađane i svoju domovinu, zbog čega zaslužuju poštovanje, zahvalnost i priznanje cijele nacije.

Prošle godine, upravo ovdje u Kninu, na sjednici Vlade, uoči Dana pobjede, predložili smo Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj zakon je u međuvremenu Hrvatski sabor usvojio i on je sada na snazi.

Hrvatska time iskazuje dužno poštovanje prema braniteljima.

Poboljšanje njihova položaja postižemo i kroz povećanje proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja, a time šaljemo jednu ključnu poruku, a to je da štitimo dignitet naših branitelja, što je najmanje što možemo učiniti za one koji su nam najviše dali.

Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Danas se zalažemo i za suradnju i dobrosusjedske odnose, koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanjem s prošlošću i pravdi, a to podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata.

Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu dok je iskreno preuzimanje odgovornosti, na primjer, omogućilo primjernu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje Europske unije.

Modernizacija Hrvatske vojske i hrvatske policije kao jamaca sigurnosti hrvatske države i svih njenih stanovnika, obveza je svake odgovorne vlade.

Stoga je nabava borbenih zrakoplova strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i da još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našega vremena.

Izbor izraelskih F-16 Barak aviona s američkom tehnologijom, ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i hrvatskoga neba za sljedećih trideset godina.

Ne samo da se nismo odrekli ratnog zrakoplovstva, nego smo se odvažnim odlukama, i tu mislim na cijeli državni vrh, danas svrstali među snažne i kredibilne saveznice u Sjevernoatlantskom savezu i među članicama Europske unije.

U tom pogledu, strateško partnerstvo s Izraelom govori samo za sebe.

Stoga pozdravljam danas i naše izraelske i američke prijatelje i partnere, koji su svojim sudjelovanjem uveličali našu proslavu Dana pobjede. 

Na dan kada obilježavano operaciju Oluju želim poručiti da odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske svima nama treba biti stalni putokaz prema izgradnji uređenijeg i naprednijeg društva.

Društva jednakih mogućnosti za sve, a koje štiti slabije.

A o tome ne bismo mogli ni pomišljati da nije bilo Oluje.

Na tim temeljima, danas gradimo Domovinu koja našim obiteljima treba omogućiti da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade.

Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje te odgovorno upravlja, gdje se poštuje svoje i štite nacionalni interesi, gdje se potrebite socijalno uključuje i razvija konkurentno gospodarstvo, gdje se institucije osnažuju kako bi provodile hrvatske zakone.

Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima. Želimo izgraditi društvo u kojemu podjele zamjenjujemo dijalogom i međusobnim uvažavanjem.

Hrvatska danas postiže sve bolje rezultate i sve brojnije uspjehe, i to na mnogim poljima.

Stoga, neka nam Oluja i vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje i odlučnosti, budu trajna inspiracija u izgrađivanju moderne Hrvatske, kako bismo, okrenuti prema budućnosti i s vjerom u uspjeh, zajedno izgradili Hrvatsku kakvu svi sanjamo.

Takva Hrvatska bit će najveći spomenik svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu!"

Pisane vijesti | Andrej Plenković