Predsjednik Vlade na plenarnoj sjednici Crans Montana Foruma

Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader drugog dana Crans Montana Foruma, izrazio je uvjerenje da će Hrvatska započeti pregovore o pridruženju Europskoj uniji do kraja luksemburškog predsjedanja u lipnju a da će 2009. sudjelovati na izborima za europski parlament.

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader drugog dana Crans Montana Foruma, izrazio je uvjerenje da će Hrvatska započeti pregovore o pridruženju Europskoj uniji do kraja luksemburškog predsjedanja u lipnju a da će 2009. sudjelovati na izborima za europski parlament.

"Uvjeren sam da ćemo pregovore započeti prije kraja luksemburškog predsjedanja Unijom...a da ćemo na europskim izborima sudjelovati 2009. godine", rekao je hrvatski predsjednik Vlade na plenarnom zasjedanju Foruma posvećenom proširenju Europe.

Šef hrvatske vlade je ponovio da je njegova vlada u potpunosti privržena suradnji sa Haškim tribunalom (ICTY), te da sada očekuju političku odluku Unije koja će to i potvrditi.

Sanader je istaknuo da je Europska unija, ne samo za Hrvatsku, već i sve ostale zemlje jugoistočne Europe jedini izbor. Glede Hrvatske, kazao je Sanader, "siguran sam da već danas živimo zajedničke europske vrijednosti", vrijednosti demokracije, slobode, tolerancije.

Prema njegovim riječima, svaka nova priča o proširenju je drugačija ali "temeljna načela i kriteriji moraju biti isti za sve".

No, poručio je Sanader, aludirajući na blok 25-orice, "europska perspektiva mora biti jasna i nedvosmislena".

Također je izrazio stajalište da je ulazak Hrvatske u EU bitan za obje strane, jer, kako je kazao, "Hrvatska će imati koristi od Europe ali i Europa od Hrvatske", ne propustivši ukazati i na važnost tog
procesa za cijelu regiju.


"Što prije uđe Hrvatska prije će ući i naši susjedi", dodao je i zaključio da "Europska unija neće biti cjelovita bez zemalja jugoistočne Europe".

Fabrizio Barbaso, direktor Opće uprave Europske komisije za proširenje i šef pregovaračkog tima EU za Hrvatsku podijelio je sa Sanaderom, kojeg je nazvao "istinskim Europljaninom", mišljenje da se "proces proširenja mora nastaviti" te da u njega moraju biti uključene spomenute zemlje.

"Rekao bih da balkanske zemlje prije predstavljaju prednja a ne stražnja vrata u Europu", slikovito se izrazio Barbaso.

Za Hrvatsku je ocijenio da na putu u EU ima još jednu jedinu prepreku, a to je suradnja s ICTY-em.

"Lopta je na polovici vašeg terena", kazao je Barbaso i poručio da "čim Hrvatska bude spremna (za pridruženje), i EU će biti spreman".

Govoreći o širenju Europe kao o "povijesnoj zadaći" izrazio je uvjerenje da će 2007. godine pregovori s Hrvatskom već daleko odmaknuti a da bi iste godine pregovore mogla započeti Makedonija.

Crans Montana Forum, koji se prvi puta od svog utemeljenja 1989. godine održava u jednoj od zemalja jugoistočne Europe, okupio je u Zagrebu oko 400 gospodarstvenika i političara iz 20-ak zemalja.Trodnevni zagrebački skup, otvoren u srijedu navečer, održava se pod nazivom "Europske perspektive i regionalna suradnja". Osnivač i predsjedatelj Foruma Jean-Paul Carteron je Zagreb opisao "idealnim mjestom za održavanje Foruma zato što je pred Unijom širenje na zemlje europskog jugoistoka".



Pisane vijesti