Predsjednik Vlade na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_raspravi_vijeca_sigurnosti_un_a.jpg

NEW YORK,24.rujna 2008.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je sudjelovao na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj temi Posredovanje i rješavanje sporova, na kojoj je govorio o iskustvima Hrvatske i primjerima mirovnih angažmana u drugim zemljama.

"Kao što hrvatsko iskustvo pokazuje, medijacija i mirno rješavanje sporova dio su preventivnih mjera, mirovnih napora i izgradnje mira nakon sukoba, te mogu biti uspješno uključeni u mandate misija UN-a koje Vijeće odobri", kazao je Sanader.

Iskustvo mirovne misije UN-a (UNTAES) u Hrvatskom podunavlju 1990-ih godina, po njegovim riječima, "pokazuje što sve UN može postići u okvirima dobro definiranog, realističnog i ostvarivog mandata. Reintegracija istočne Hrvatske bila je zajednički uspjeh, kako za moju zemlju tako i za UN".

Hrvatska je spremna dijeliti ekspertizu i know-how, kojeg je stekla u tom procesu, dodao je.

Premijer Sanader izdvojio je i neke novije uspješne primjere mirovnog posredovanja, kao što je Obala bjelokosti i Kenija, te negativne poput posredovanja između vojne hunte i demokratske oporbe u Mianmaru.

Kasnije, u razgovoru s hrvatskim novinarima, kazao je kako "Hrvatska danas služi kao primjer za mirovno rješavanje sporova, ali i za vojno oslobađanje svog teritorija", te da je ponosna na mirnu reintegraciju Podunavlja 1998., kao i na operacije oslobađanja svog okupiranog teritorija 1995.

Na pitanje o njegovoj živoj komunikaciji s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom, koji je sjedio do njega na Vijeću sigurnosti UN-a, Sanader je kazao da su razgovarali o "perspektivi Hrvatske, medijaciji" i prisjetili se Kouchnerova dolaska u Dubrovnik u najteže vrijeme, 1991. godine.

Kao državni tajnik za humanitarne poslove u MVP Francuske 1988-1991. a od 1992. ministar zdravstva, Kouchner je bio najangažiraniji francuski dužnosnik tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, istaknut po svome humanitarnom radu.

Premijer Sanader je rekao da je pozvao Kouchnera da posjeti Hrvatsku, što je šef francuske diplomacije prihvatio.

Hrvatski premijer u srijedu će sudjelovati na sastanku Clintonove globalne inicijative u New Yorku, i sastati se s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i drugim uglednim sudionicima tog filantropskog foruma.



Pisane vijesti