Predsjednik Vlade na svečanosti otvaranja škole u Nerežišću

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Nerežišćima na otoku Braču obnovljenu zgradu područne osnovne škole, izgrađenu 1904. godine, u koju je uloženo 8,5 milijuna kuna iz državnog te proračuna Županije splitsko-dalmatinske i same Općine.

NEREŽIŠĆE,30. kolovoza 2006.(Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Nerežišćima na otoku Braču obnovljenu zgradu područne osnovne škole, izgrađenu 1904. godine, u koju je uloženo 8,5 milijuna kuna iz državnog te proračuna Županije splitsko-dalmatinske i same Općine.

Sanader je naglasio kako je ovo veliki dan u velikoj sredini u kojoj se kovala hrvatska povijest i budućnost, koja je iznjedrila velikane hrvatske književnosti, te pokazuje brigu koju ova Vlada iskazuje prema otocima, ali i prema obrazovanju najmlađih.

Poručio je i kako ne smijemo zaboraviti slavnu i tešku hrvatsku povijest, nedavnu borbu za nezavisnost u kojoj je i Brač dao veliki doprinos. Upravo zbog toga, istaknuo je, i težimo ulasku u Europsku uniju, jer je to projekt mira u kojem svi narodi moraju imati jednaki položaj i zajednički sudjelovati u njegovoj izgradnji.

Podsjetivši na velike infrastrukturne zahvate koje provodi njegova Vlada, premijer Sanader istaknuo je kako će sve to biti uzalud, ako se ne popravi demografska slika Hrvatske.

Odavši priznanje Bračanima koji su ostali na svojemu otoku, usprkos teškim uvjetima života i političkim prilikama zbog kojih se veliki broj iselio, Sanader je kazao kako Vlada svojom politikom čini sve da te uvjete popravi, od omogućuvanja poduzetničkih ulaganja, uvođenja noćnih trajektnih linija do obnove i izgradnje novih škola te gradnje infrastrukture.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac poručio je kako bez ulaganja u obrazovanje nema budućnosti, stoga će u iduće godine, najavio je, u izgradnju novih škola i njihovo opremanje biti uloženo oko milijardu kuna.

Hrvatski obrazovni sustav do 2010. bit će najbolji u ovom dijelu Europe, ustvrdio je Primorac, a prvi je korak na tome putu provođenje novoga obrazovnog programa koji će rasteretiti učenike i uvesti kreativnost u nastavu.

Državna pučka škola u Nerežišćima je osnovana 1798., a u ovoj je zgradi od 1904. kada je i izgrađena za njezine potrebe. Prije Drugog svjetskog rata pohađalo ju je i više od 100 učenika, a lani ih je bilo 28, u prva četiri razreda, od kojih je većina školovanje u višim razredima nastavila u matičnoj supetarskoj školi. Ove školske godine pohađat je 18 učenika koje će poučavati dvije učiteljice.

Ministar Primorac izrazio je uvjerenje kako će najstarija bračka škola vrlo brzo od područne postati matična osmogodišnja škola s većim brojem učenika.

Načelnik Općine Nerežišća Lovre Kruščević 10 obitelji s malom djecom i onima koji očekuju prinove uručio je čekove u iznosu od 7 tisuća kuna, kao dio programa poticanja ostanka mladih obitelji u tom mjestu. Rekao je kako je obnova škole temelj za nastavak života u Nerežišćima, jer će djeca stjecati znanje u jednakim ili čak boljim uvjetima nego njihovi vršnjaci u drugim mjestima.

Premijer se danas sastao i s načelnicima sedam bračkih općina s kojima je razgovarao o njihovim problemima i kako potaknuti ulaganja i spriječiti odlazak.

Kroz nekoliko idućih godina, poručio im je premijer, potporu će dobiti i izgradnja nove ceste od Nerežišća do mora, poslovna zona, športska igrališta, vodovodni i kanalizacijski sustavi i slični projekti koji budu u skladu s državnim programima i planovima te proračunskim mogućnostima.



Pisane vijesti