Predsjednik Vlade na zasjedanju Opće skupštine UN-a

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader sudjelovao je na raspravi na visokoj razini o medijaciji i mirnom rješavanju sporovkoja je održana prvog dana 63. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Nakon uvodnih riječi glavnog tajnika Ban Ki-moona, šefovi država i vlada te visoki dužnosnici zemalja članica Vijeća razmotrili su mogućnosti koje se Ujedinjenih narodnima pružaju za unapređivanje i učinkovitije korištenje mehanizama za medijaciju i mirno rješavanje sporova.

U svom izlaganju, predsjednik Vlade je istaknuo iskustvo koje je Republika Hrvatska stekla tijekom procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja. Uspjeh UNTAES-a i danas služi kao primjer učinkovite UN-ove misije, koja je imala jasan cilj i precizno definirani mandat.

Predsjednik Vlade je dodao kako Hrvatska danas više nije korisnik UN-ovih misija, već sama aktivno pridonosi mirovnim operacijama širom svijeta. Međutim, svojim iskustvom na ovom području, Republika Hrvatska može i želi pridonijeti razvoju učinkovitijih mehanizama medijacije i mirnog rješavanja sporova.



Pisane vijesti